eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szinte üresek a befogadóállomások Horvátországban és Szlovéniában

A görögországi rossz időjárás miatt nem érkeznek illegális bevándorlók Horvátországba és Szlovéniába, ezért szinte üresek a befogadóállomások - közölte a két ország sajtója pénteken.

Szlovéniában október közepe óta 268 619 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szerdán 2070, csütörtök 1742, pénteken 12 óráig ezer újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontban - amely 2000 fő befogadására alkalmas - a péntek reggeli órákban mindössze hatan tartózkodtak.

A szlovén kormány a migránsválság kezelésére a jövő évi költségvetésben 123 millió eurót különített el. A kabinet arról is döntött, hogy az Európai Beruházási Bank Ljubljana számára csütörtökön jóváhagyott hitelének egy részét a horvát határon szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök felszerelésének felújítására költi.

Dusan Mramor szlovén pénzügyminiszter újságíróknak a héten azt mondta, hogy egy migráns ellátása 40 eurójába kerül Ljubljanának.

A legtöbb migráns - 200 ezer - Dobovánál lépte át a horvát-szlovén határt, ahova az elmúlt néhány hétben már a horvát hatóságok szállítják őket vonattal. Ausztriába október 20. óta 259 230 közel-keleti menekült távozott.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepén történt lezárása óta 446 758 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Csütörtökön 1808, pénteken 12 óráig 952 újabb migráns lépte át a szerb-horvát határt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×