INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Hollande a következő napokban Obamával, Putyinnal és Merkellel tárgyal

Infostart / InfoRádió
A francia elnök kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnökkel, csütörtökön pedig Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni közös katonai fellépésről egyeztessenek. Francois Hollande a két találkozó között szerdán Párizsban fogadja a német kancellárt egy kötetlen vacsorára.

A francia államfő múlt hétfőn beszélt arról Versailles-ban a kongresszus előtt, hogy országa erősíti katonai műveleteit Szíriában az Iszlám Állam állásai ellen és indítványozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy a terrorizmus elleni határozatot fogadjon el. Francois Hollande azt mondta: Franciaország történelmének legsúlyosabb terrortámadását, a legalább 129 áldozattal és több mint 350 sérülttel járó párizsi merényletsorozatot Szíriában tervelték ki és Belgiumban szervezték meg, készítették elő.

Az elnök akkor jelezte, hogy találkozik az orosz és az amerikai elnökkel, hogy egyeztessenek a terrorizmus elleni összefogásról.

Barack Obama amerikai elnökkel kedden találkozik Washingtonban, csütörtökön pedig Moszkvában Vlagyimir Putyinnal. Francois Hollande szerdán a francia fővárosban fogadja majd Anegla Merkel német kancellárt egy kötetlen vacsora keretében.

Mindeközben tegnap felszálltak az első vadászgépek a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó anyahajó fedélzetéről az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló szíriai és iraki területeken történő bevetésekre. A francia katonai források részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, így nem közölték azt sem, hogy felderítő vagy harci küldetésre indultak-e a repülőgépek.

 Az anyahajó odaküldésével Franciaország megtriplázza csapásmérő erejét a térségben. Jelenleg 12 bombázót állomásoztat a francia légierő az Egyesült Arab Emírségekben és Jordániában.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk