eur:
390.76
usd:
365.07
bux:
68152.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Vukováron a 24 évvel ezelőtti szerb ostrom áldozataira emlékeztek

Horvátország minden tájáról és a szomszédos országokból tízezrek érkeztek szerdán a kelet-szlavóniai Vukovárra, hogy a város délszláv háború idején történt elestének 24. évfordulóján leróják kegyeletüket az áldozatok előtt - közölte a horvát közszolgálati rádió.

A helyi kórháznál tartott ünnepség után a résztvevők öt és fél kilométeres sétát tettek a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig, ahol megkoszorúzták a szimbolikus síremléket, az örökláng emlékművet. A horvát nemzeti lobogókkal és csapatzászlókkal vonuló tömegben a helyiek és a hozzátartozók mellett ott volt Kolinda Grabar-Kitarovic köztársasági elnök, Josip Leko házelnök és Zoran Milanovic ügyvezető miniszterelnök is.

Josip Leko a megemlékezésen kijelentette: Vukovár áldozatai minden horvát számára a szabadságot és az ellenállást szimbolizálják.

"A szabadság és a demokrácia pótolhatatlan értékek" - fogalmazott.

Az elmúlt években a vukovári megemlékezés a politikai csatározások színtere volt. A jobboldal és a baloldal politikusai a tömegből küldtek üzeneteket egymásnak.

2013-ban a megemlékezés szervezői akadályozták meg, hogy Zoran Milanovic szociáldemokrata miniszterelnök és kormánya tagjai csatlakozzanak az emlékmenethez. Az idén először az állami vezetésből a házelnökön kívül senki sem kívánt nyilatkozni az újságíróknak.

1991 augusztusában, miután elfoglalták a horvát Baranyát és Szlavónia Duna-parti kistelepüléseit, a jugoszláv hadsereg (JNA) és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon keresztül védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban 1624 ember vesztette életét, 2500-an megsebesültek és 22 ezren kényszerültek évekre elhagyni otthonaikat, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett Drezda horvát szinonimája.

A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A diadalittas szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×