eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Spanyol belügyminiszter: itt az ideje az utasregiszter bevezetésének az EU-ban

Itt az ideje az uniós utasadat-nyilvántartási rendszer bevezetésének, amelyről már öt éve beszélünk Európában - jelentette ki Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter az Interpol terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó munkacsoportjának sevillai tanácskozását megnyitó beszédében szerdán.

"Nem szabad hamis vitába bocsátkoznunk a szabadságról és a biztonságról, (...) meg vagyunk győződve arról, hogy a nagyobb biztonság nagyobb szabadságot garantál, és biztonság nélkül nem beszélhetünk szabadságról" - fogalmazott a politikus utalva arra, hogy a regiszter ellenzői szerint a nyilvántartás olyan alapvető jogokat sértene, mint például a magánélethez és adatvédelemhez való jog.

Spanyolország az uniós belügyminiszterek pénteki tanácskozásán sürgetni fogja a nyilvántartás bevezetését - mondta a miniszter.

Az Interpol sevillai tanácskozásán 39 ország 120 szakértője gyűlt össze, fő témájuk a külföldi, többek között európai állampolgárok részvétele a terrorista szervezetekben. A megbeszélés egy perces néma megemlékezéssel kezdődött a pénteki párizsi merényletek áldozatainak emlékére.

A nemzetközi rendőri szervezet adatbázisában 50 országból mintegy 5600 olyan személyt tartanak nyilván, aki kapcsolatba hozható a dzsihadista terrorizmussal. A becslések szerint azonban mintegy 25 ezer külföldi harcol a terroristák oldalán, akik ha visszatérnek a hazájukba, nem kizárható, hogy merényletet követnek el.

Jürgen Stock, az Interpol német főtitkára videoüzenetében is erről az adatbázisban lévő "nagy lyukról" beszélt és sürgette a nemzetközi együttműködés valamint az adatok cseréjének fokozását, hogy elkerüljék a további támadásokat. "A terrorista fenyegetés globális, és képes lecsapni bárhol, bármikor" - jelentette ki.

Jorge Fernández Díaz hangsúlyozta: tudatában vannak annak, hogy egy esetleges terrortámadás szempontjából Spanyolország is a magas kockázatú országok közé tartozik, de a fegyveres erők és a titkosszolgálatok munkájának köszönhetően az elmúlt 11 évben nem történt terrorcselekmény a dél-európai országban.

2004 óta 68 műveletben összesen 650 embert tartóztattak le a hatóságok, akik összefüggésbe hozhatók valamilyen terrorszervezettel. Csak idén 36 akciót hajtottak végre és 91 embert fogtak el. A szám emelkedése az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet megjelenésével van összefüggésben. A konfliktuszónákba eddig összesen 139 spanyol utazott, akik közül 25-en már visszatértek hazájukba, többségük jelenleg börtönben van.

A spanyol belügyminiszter hangsúlyozta: Spanyolország "erőfeszítéssel, kitartással, meggyőződéssel" legyőzte az ETA baszk terrorszervezetet, és szerinte ugyanígy a nemzetközi közösség is le fogja győzni a nemzetközi terrorizmust. "Tudjuk, hogy a terrorizmus elleni harc hosszú, nehéz és vannak helyrehozhatatlan következményei de azt is tudjuk, hogy a terrorizmus elleni harc mindig a jogállam és a hatóságok győzelmével végződik" - fogalmazott.

A politikus később újságíróknak nyilatkozva elmondta: nem függesztik fel a szombati Real Madrid - FC Barcelona futballmérkőzést, de a meccset várhatóan magas kockázatúnak minősítik és kiemelt védelmet kap.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×