eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Irán megkezdte egyes atomlétesítményei leszerelését

Megkezdte egyes atomlétesítményei leszerelését Irán a nagyhatalmakkal Bécsben július 14-én megkötött megállapodás értelmében - jelentette be szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben.

Irán megkezdte egyes urándúsító centrifugák és más, vonatkozó berendezések leszerelését a fordói és a natanzi üzemekben - közölte havi jelentésében a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása felett őrködő ENSZ-szervezet.

Az intézkedések a NAÜ szerint összhangban állnak a Teherán által a nemzetközi szankciók feloldása fejében vállalt kötelezettségeknek.

A megállapodásban, amelynek célja, hogy biztosítsa az iráni atomprogram kizárólag polgári jellegét, Teherán egyebek mellett vállalta, hogy korlátozza atomlétesítményei kapacitását, és aláveti magát a megerősített nemzetközi ellenőrzésnek. Cserébe a nemzetközi közösség vállalta, hogy feloldja az ország gazdaságát sújtó gazdasági büntetőintézkedéseket.

A megállapodás várhatóan a következő hetekben vagy hónapokban lép érvénybe, miután ellenőrizték, hogy valamennyi előzetes vállalás teljesült.

Az iráni centrifugák számának jelentős csökkenése - 19 ezerről mintegy 6100-ra - a megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme, mivel ezekkel a berendezésekkel atomtöltetekhez felhasználható hasadóanyagot lehet előállítani. A megmaradó 6100-ból mintegy 5100-at fognak dúsított uránium előállítására használni.

A NAÜ jelentése szerint egyelőre mintegy 4500 centrifugát szereltek le Fordóban és Natanzban.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×