INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Olasz kormányfő: a határok lezárása a terroristákat zárja be

InfoRádió / MTI
Az európai identitás elleni agressziónak nevezte a Párizsban pénteken történt terrorista merényleteket Matteo Renzi olasz miniszterelnök hangsúlyozva, hogy a terrorizmus veszélye az európai országok belsejéből ered.

Matteo Renzi úgy fogalmazott, a terrorizmus fenyegetése országainkban "belülről jön". Ha lezárjuk a határokat, nem teszünk mást mint bezárjuk országainkba a terroristákat, mivel a merényletekben résztvevő "gyilkosok az esetek túlnyomó többségében Európában születtek és nőttek fel (...) és gyerekkorukban együtt fociztak gyerekeinkkel" - mondta Matteo Renzi.

Az olasz kormányfő a La Stampa olasz napilap által kedden tartott politikai találkozón szólalt fel hangsúlyozva, hogy egyetlenegy ország sem mentes a terrorizmus veszélyétől. Ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte óvatosan kell cselekedni és fogalmazni is. Kijelentette, megérti azokat, akik a történtek után háborúért kiáltanak, de ő nem használja ezt a kifejezést.

Matteo Renzi szerint a "katonai támadás" mindenekelőtt "hatalmas agresszió volt identitásunkkal szemben". A római kormányfő szerint a terroristák célja az, hogy azok is, akiket nem sikerül legyilkolniuk, félelemben éljenek.

Matteo Renzi hozzátette, Olaszország nem vonja ki magát a nemzetközi szerepvállalásból, de hangzatos bejelentések nélkül vesz részt a katonai műveletekben. "Nem akarjuk, hogy a líbiai helyzet ismétlődjék meg" - mondta Matteo Renzi arra utalva, hogy a 2011-es nyugati beavatkozás kaotikus és ellenőrizhetetlen politikai helyzethez vezetett az Itáliával szemközti észak-afrikai országban.

"Kiegyensúlyozottan és józan ésszel kell fellépni (...) akkor nyersz a terrorizmus kihívásával szemben, ha a következő években oktatással, kulturális neveléssel is fellépsz, nem csak katonai akciókkal" - vélte az olasz

Az olasz miniszterelnök a Szíriában való beavatkozással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökben meg lehet bízni.

Hozzátette: Oroszország kulcsfontosságú ország a világ stabilitását tekintve és abszurd Putyint ellenségnek tekinteni.

Matteo Renzi bejelentette, hogy az olasz kormány jelentős költségvetési finanszírozással kívánja fejleszteni Olaszországban a nemzetbiztonsági technológiát.

A címlapról ajánljuk