INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Dalai láma: Hagyjuk abba az imát Párizsért

InfoRádió / MTI
"Hagyjuk abba az imádkozást Párizsért, a békéért dolgozzunk!" - nyilatkozta a dalai láma a Deutsche Welle rádiónak.

A buddhista szellemi vezető szerint a problémát emberek teremtették, tehát fölösleges most Isten segítségét kérniük, amit kreáltak, azt maguknak kell megoldaniuk."Ezt a problémát nem oldhatjuk meg egyedül imádsággal. Én buddhista vagyok és hiszek az imádság erejében, de ezt a problémát az emberek teremtették, és most Istent kérjük, hogy oldja meg.

Ez nem logikus. Isten azt mondaná, oldjátok meg magatok, hiszen ti hoztátok létre" - fogalmazott a dalai láma. Hozzátette: mélyen reméli, hogy a 20. század erőszakhulláma nem vérezi át a 21 századot is.

"Az emberi értékek, a harmónia, az összetartozás szisztematikus megközelítésére van szükségünk - mondta. - S ha belevágunk ennek megvalósításába, akkor ez a század, reményeim szerint, más lesz, mint az előző. Mindenkinek ez az érdeke. Dolgozzunk hát a békéért a saját családunkban, a társadalomban, és ne Istentől, Buddhától, vagy a kormányoktól várjuk a segítséget" - fogalmazta meg szokatlanul hangzó tanácsait a buddhisták szellemi vezetője.

A dalai láma kitért arra is, hogy a tibeti népre bízza annak eldöntését, vajon szükség van-e még dalai lámákra. Õ mindenesetre készen áll arra is, ha ezt az intézményt eltörlik. "Én többé már nem politizálok, csakis a tibetiek jóléte foglalkoztat" - szögezte le.

A címlapról ajánljuk