INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Azonnali biztonsági intézkedéseket vezettek be Ausztriában

InfoRádió / MTI
A párizsi merényletek miatt azonnali biztonsági intézkedések bevezetéséről tájékoztatott az osztrák belügyminisztérium hétfőn, egyebek között az államvédelmi és az adatvédelmi hivatal, valamint a speciális egységek munkájának megerősítéséről döntöttek.

A döntés szerint fokozzák a biztonsági ellenőrzéseket, a körözésekre és nyomozásokra még nagyobb figyelmet fordítanak, és az államvédelmi rendelkezéseket is megszigorítják.

A minisztérium közleménye szerint az intézkedés igencsak munkaerő-igényes, ezért 2016-tól ezer fővel növelik az államvédelmi és a bűnügyi hivatal, valamint a speciális egységek állományát.

Bécsben már szombaton fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlott a Szíria-konferencia, amelyen 17 ország illetékes minisztere vett részt a világ minden tájáról. Ugyanezen a napon biztonsági okokból elhalasztották a városháza előtt tartott karácsonyi vásár ünnepélyes megnyitó ceremóniáját.

Az osztrák parlamentben - akárcsak a világ sok más országában - hétfőn egyperces néma csenddel emlékeztek a párizsi merényletek áldozataira.

Jelenleg 250, magát fegyveres szélsőségesnek valló ember található Ausztriában, nagyjából ezren szimpatizálnak az Iszlám Állammal (IÁ), és az IÁ egykori harcosai közül is mintegy hetvenen vannak az országban - nyilatkozott korábban Peter Gridling, a terrorvédelmi hivatal igazgatója, aki szerint azonban arra nincsenek konkrét jelek, hogy a terrorszervezet aktívan tevékenykedne az országban.

Az Ausztriai Iszlám Hitközség szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a szélsőségek elkerülésére a felvilágosítás és a vallási képzés jelent megoldást. Carla Amina Baghajati kifejtette, Európának segítenie kell abban, hogy a konfliktus helyszínén oldják meg a problémát.

Baghajati szerint Európának elsődleges dolga az lenne, hogy ellenálljon az Iszlám Állam és egyéb terrorszervezetek manipulációs kísérleteinek. "Ahelyett, hogy megfélemlítve és zavarodottan visszavonulnánk, még tudatosabban kellene érvényre juttatnunk a szabad és demokratikus európai jogrendünket" - fogalmazott a szóvivő.

Kitért arra is, hogy a terroristák számára jól jön az iszlámellenesség, hiszen a toborzás a frusztrált és magukat kirekesztettnek érző fiatalok körében a legegyszerűbb.

A szóvivő egyúttal hangsúlyozta a teológiai felvilágosítás, valamint a vallásközi kommunikáció fontosságát.

A címlapról ajánljuk