eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szijjártó: az migráció okai közül eddig érdemtelenül kimaradt a klímaváltozás

Európában sok tekintetben nincs konszenzus a migrációs válsággal kapcsolatban, de abban egyetértés van, hogy a kiváltó okokat kell kezelni, melyek közül eddig érdemtelenül kimaradt a klímaváltozás - mondta el csütörtökön az MTI-nek Szijjártó Péter a luxembourgi Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozásával összefüggésben.

A külgazdasági és külügyminiszter tudatta, hogy 25-30 millióra tehető azoknak a száma, akik a klímaváltozás és az azáltal okozott természeti katasztrófák miatt váltak földönfutóvá, s ha nem történik érdemi előrelépés, 2050-re a számuk 100 millióra nőhet.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány is egymilliárd forinttal járul hozzá ahhoz a nemzetközi alaphoz, amelynek a célja olyan projektek támogatása, amelyekkel a klímaváltozás és hatásai kivédhetőek és kezelhetőek.

Az ASEM-tanácskozással kapcsolatban a miniszter kitért arra, hogy a migrációs válság nem független Ázsiától, mert sok menedékkérő onnan érkezik Európába.

A tárcavezető a jövő hónapban Párizsban esedékes ENSZ-klíma-csúcstalálkozóra is kitért; kijelentette: Európának elemi érdeke, hogy a csúcs sikeres legyen, és sikerüljön tető alá hozni egy olyan megállapodást, amely jogilag kötelező érvényű, s garantálja, hogy a globális hőmérsékletváltozás 2 Celsius-fok alatt tartható. Enélkül a miniszter szerint kezeletlen maradna a migrációs válság egyik kiváltó oka.

"Ha ezt nem tudjuk kezelni, nem tudunk megfelelő választ találni rá, az az Európára nehezedő bevándorlási nyomás további növekedésével járhat" - vélekedett Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kontrollálatlan, ellenőrizetlen és szabályozatlan beáramlás hosszabb távon folytatódik, az elviselhetetlen terhet fog jelenteni Európa számára.

A miniszter szerint a klímacsúcson az uniónak vezető szerepet kell játszania, 2030-ra 40 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, ám Amerika és Ázsia segítségére is szükség lesz.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet: a migrációs válságnak három alapvető oka van, az unió szomszédságában zajló fegyveres konfliktusok, a szegénység és a klímaváltozás, és ez utóbbiról sem szabad megfeledkezni.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×