eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megállapodott Berlin és Bécs a menedékkérők beléptetésének összehangolásáról

Megegyezett a német és az osztrák kormány a balkáni migrációs útvonalon érkező menedékkérők Németországba szállításának összehangolásáról - tájékoztatta a német belügyminisztérium pénteken a ZDF országos köztelevíziót.

A felek öt pontot jelöltek ki a bajor-osztrák határon a menedékkérők beléptetésére. Az osztrák fél kizárólag ezekre a helyekre szállíthat Németországba igyekvő menedékkérőket.

A menedékkérőket "rendezett eljárásban" kell beléptetni, éjjel-nappal, a kijelölt átkelők alacsony száma éppen ezt szolgálja - mondta a tárca egy szóvivője péntek este a ZDF-nek.

Azt nem árulta el, hogy mely határátkelőkről van szó, és nem erősítette meg azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kiválasztott határátkelőkön óránként csak 50 menedékkérő léphet be Németországba.

Minderről csupán annyit mondott, hogy olyan helyszíneket választottak, amelyeken gondoskodni tudnak a menedékkérők átvételéről és ellenőrzéséről, a beléptetés ritmusát pedig nem lehet előre rögzíteni, mert nem lehet tudni, hogy mennyi ember jut el a határra.

A bajor kormány az utóbbi napokban ismét élesen bírálta az osztrák hatóságokat, amiért egyeztetés nélkül szállítanak menedékkérőket a határra, éjszaka is. Ilyen bírálatok korábban is megfogalmazódtak a müncheni vezetés és a tartományban egyedül kormányzó konzervatív CSU részéről.

A "Faymann utazási iroda" tevékenységét be kell szüntetni - hangoztatta Andreas Scheuer, a CSU főtitkára még szeptemberben, utalva arra a pártjában széles körben elterjedt vélekedésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár és kormánya menekültügyi tevékenysége abban merül ki, hogy némi úti élelmet adnak a menekülteknek és kirakják őket a bajor határon.

Ezek a bírálatok a héten felerősödtek, és szerdán még a szövetségi belügyminiszter is tiltakozott. Thomas de Maizere azt mondta: a berlini vezetés "kifogásolja", hogy az osztrák hatóságok az utóbbi napokban "az éj leple alatt, külön értesítés nélkül bizonyos helyekre menekülteket szállítottak, akik aztán felkészületlenül és felügyelet nélkül jöttek a német határra".

Hozzátette, Ausztria ígéretet tett arra, hogy visszatér a korábban folytatott együttműködéshez. "Elvárom, hogy ez azonnal megtörténjen" - jelentette ki Thomas de Maiziere.

A menekülthullám az utóbbi napokban ismét felerősödött, a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint csütörtökön 7700 szerdán 8150, kedden 7200, hétfőn 9700 menedékkérő érkezett Ausztriából Bajorországba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×