eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Római prefektus: az Iszlám Állam terroristái fenyegetik a szent év biztonságát

Az Iszlám Állam terroristái fenyegetik a szent év biztonságát - figyelmeztetett Franco Gabrielli római prefektus, aki elismerte, hogy az esemény szervezői aggódnak a több tíz millió zarándok biztonsága miatt.

A Ferenc pápa által meghirdetett szent év december 8-tól jövő november 20-ig tart. Az egész világból harminc millió olasz és külföldi hívő, valamint turista érkezését várják.

A Vatikánban és a Róma városában zajló egyházi eseményről Franco Gabrielli az olasz főváros prefektusa nyilatkozott, aki korábban az olasz polgári védelmet is vezette.

"Nem vagyunk nyugodtak, aggódunk a jelentős számú ember Rómába való érkezése miatt" - jelentette ki Franco Gabrielli. Hozzátette, teljesen más a nemzetközi politikai helyzet mint a legutolsó, 2000-ben rendezett jubileumi szent évben. Azóta a terrorizmus általi fenyegettség veszélye erősödött éppen az IÁ tagjai által tervezett esetleges merényletek miatt is. Az IÁ év eleje óta több videót közölt, amelyekben Róma és a Vatikán"megszállásával" fenyegetett. A felvételeken a dzsihadista szervezet zászlói lobogtak a római Colosseum és a római Szent Péter téren levő obeliszk tetején.

Franco Gabrielli úgy fogalmazott, hogy biztonsági szempontból éppen a szent év hónapjaiban a Róma utcáin mozgó tömeg igényel kiemelt figyelmet azzal a további négy millió lakossal, aki az olasz fővárosban és környékén naponta saját járművel és tömegközlekedéssel utazik.

A szent évért felelős kormánybiztost Matteo Renzi olasz miniszterelnök november elején nevezi ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×