INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A palesztin vezetés törvénytelen emberölésekkel vádolja Izraelt

InfoRádió / MTI
A palesztin hatóságok szerint törvénytelenül jártak el az izraeli biztonsági erők, amikor agyonlőtték az izraeli civilek elleni késes támadásokat elkövető palesztinokat, ezért a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé akarják citálni az izraeli vezetést.

Száeb Erekat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) második embere, a közelmúltban megrekedt békefolyamat palesztin főtárgyalója kedden közölte: a palesztin hatóságok eljárást akarnak kezdeményezni az ICC előtt, mert szerintük önkényes kivégzésnek minősül a késelők agyonlövése. A PFSZ többek között Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, Móse Jaalón védelmi minisztert és az izraeli biztonsági erők tagjai akarja meggyanúsítani az ICC előtt, amely nem országokkal, hanem természetes személyekkel szemben jár el.

Erekat azt mondta, hogy még ha késsel is támadtak az illető palesztinok, aránytalan erőszakot alkalmaztak velük szemben az izraeli hatóságok. Arra sürgette Christof Heynst, az ENSZ azonnali kivégzések ügyével foglalkozó jelentéstevőjét, hogy mihamarabb vizsgálja ki a történteket.

Ezzel párhuzamosan Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter a genfi ENSZ-székházban, a palesztin zászló felvonása alkalmából arról beszélt, hogy izraeli szélsőségesek és a hatóságok "agressziót és provokációkat" követtek el a palesztinokkal szemben, és korlátozták a muszlimok jogait, amikor korlátozták a jeruzsálemi Templomhegyhez való hozzáférésüket. A palesztin külügyminiszter emellett szintén törvénytelen kivégzésekkel vádolta meg Izraelt.

Izraelben az utóbbi két hétben napi rendszerességgel ismétlődnek a gyakran halálos kimenetelű palesztin tüntetések és az izraeliekkel szembeni palesztin késes merényletek. Az erőszakcselekmények sorozatát egyre többen tekintik "harmadik intifádának", vagyis palesztin felkelésnek. Az első intifáda 1987-től 1993-ig, a második 2000-től 2005-ig tartott.

Az újabb erőszakhullám eddig négy izraeli és 25 palesztin halálos áldozatot követelt. A feszültség éleződéséért az izraeli vezetés a palesztin "uszítást" okolja. A palesztinok szerint viszont Izrael a felelős; a palesztin álláspont szerint az izraeli kormány a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos muszlim szent helyek is találhatók.

A címlapról ajánljuk