eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A palesztin vezetés törvénytelen emberölésekkel vádolja Izraelt

A palesztin hatóságok szerint törvénytelenül jártak el az izraeli biztonsági erők, amikor agyonlőtték az izraeli civilek elleni késes támadásokat elkövető palesztinokat, ezért a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé akarják citálni az izraeli vezetést.

Száeb Erekat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) második embere, a közelmúltban megrekedt békefolyamat palesztin főtárgyalója kedden közölte: a palesztin hatóságok eljárást akarnak kezdeményezni az ICC előtt, mert szerintük önkényes kivégzésnek minősül a késelők agyonlövése. A PFSZ többek között Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, Móse Jaalón védelmi minisztert és az izraeli biztonsági erők tagjai akarja meggyanúsítani az ICC előtt, amely nem országokkal, hanem természetes személyekkel szemben jár el.

Erekat azt mondta, hogy még ha késsel is támadtak az illető palesztinok, aránytalan erőszakot alkalmaztak velük szemben az izraeli hatóságok. Arra sürgette Christof Heynst, az ENSZ azonnali kivégzések ügyével foglalkozó jelentéstevőjét, hogy mihamarabb vizsgálja ki a történteket.

Ezzel párhuzamosan Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter a genfi ENSZ-székházban, a palesztin zászló felvonása alkalmából arról beszélt, hogy izraeli szélsőségesek és a hatóságok "agressziót és provokációkat" követtek el a palesztinokkal szemben, és korlátozták a muszlimok jogait, amikor korlátozták a jeruzsálemi Templomhegyhez való hozzáférésüket. A palesztin külügyminiszter emellett szintén törvénytelen kivégzésekkel vádolta meg Izraelt.

Izraelben az utóbbi két hétben napi rendszerességgel ismétlődnek a gyakran halálos kimenetelű palesztin tüntetések és az izraeliekkel szembeni palesztin késes merényletek. Az erőszakcselekmények sorozatát egyre többen tekintik "harmadik intifádának", vagyis palesztin felkelésnek. Az első intifáda 1987-től 1993-ig, a második 2000-től 2005-ig tartott.

Az újabb erőszakhullám eddig négy izraeli és 25 palesztin halálos áldozatot követelt. A feszültség éleződéséért az izraeli vezetés a palesztin "uszítást" okolja. A palesztinok szerint viszont Izrael a felelős; a palesztin álláspont szerint az izraeli kormány a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos muszlim szent helyek is találhatók.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×