eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Ferenc pápa a különválásról, nem a válásról beszélt

Ferenc pápa eheti audienciáján arról beszélt, hogy bizonyos esetekben elkerülhetetlen a házastársak különélése, sőt erkölcsileg szükséges megtenni ezt a lépést a gyermekek vagy a feleségek épsége érdekében. Az egyházfő azonban nem válásról, hanem különválásról beszélt - hangsúlyozta Gedő Ágnes, a Vatikáni rádió magyar adásának szerkesztője.

Ferenc pápa szerdán a család belső problémáiról beszélt, ami elsősorban a szülők egymással való kapcsolatát és a gyerekek ezzel kapcsolatos sérüléseit érinti. Arról beszélt, amikor a férfi és a nő egysége megsérül, akkor ez a gyerekek lelkére milyen hatással van. Arról ,hogy mennyire fontos figyelembe venni az egyéni döntéseknél a gyerekeinkre nehezedő nyomást - mondta Gedő Ágnes.

Miután leszögezi, hogy ki kell tartani ebben a fajta hűségben, elmondja azt is, hogy bizony vannak olyan esetek, amikor néha a szakadás, a különélés elkerülhetetlen. De maga a válás szó nem kerül elő. Azt mondja, hogy vannak esetek, amikor a különválás erkölcsileg szükségessé válik. Például, amikor ki kell vonni a gyengébb házasfelet vagy a kisgyermekeket az erőszakos helyzetekből - magyarázta.

Kiemelte: de a válás szó Ferenc pápa beszédében nem hangzott el, annál is inkább, hogy az olasz jogban a válás nem automatikusan történik, mint Magyarországon, hanem bizonyos ideig különélésre van szükség, hogy a válás, a bontóper megindulhasson. Itt a különélés, a különválás egy jogi meghatározás, ami az első lépcsője lehet a válásnak, ám ahonnan még van visszaút - részletezte a szerkesztő.

Hangsúlyozta: de a szentségi házasság felbonthatatlanságát továbbra is leszögezi a katolikus egyház. A szemléletváltás talán abban nyilvánul meg, hogy az egyház szeretne jobban odafigyelni azokra az emberekre, akik megsérültek. Tehát nem ujjal mutogatni rájuk, megbélyegezni őket, nem kizárni őket - például azzal, hogy nem áldozhatnak - hanem az esendő embert látja bennük, azt, akinek szüksége van az irgalomra - magyarázta.

Nem véletlen, hogy Ferenc pápának az egyik legfontosabb kifejezése az irgalom. Ezért hirdette meg most az irgalmasság szent évét, ami decemberben kezdődik. Azt gondolom, hogy ebben a megvilágításban kell ezt a kérdést is látnunk - tette hozzá Gedő Ágnes.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×