eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Merkel beszél a dachaui tábor felszabadításának évfordulóján

Angela Merkel német kancellár beszédet mond a dachaui koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján - közölte vasárnap az egykori láger helyén kialakított emlékhelyet működtető alapítvány.

A közlemény szerint Angela Merkel az első hivatalban lévő német kancellár, aki beszédet mond a nácik első és leghosszabb ideig működő koncentrációs táborának területén. A kancellár az alapítvány elnökének meghívására vesz részt a május 3-án rendezendő évfordulós megemlékezésen.

Merkel egyszer már tett hivatalos látogatást a bajorországi láger helyén működő emlékhelyen. 2013 augusztusában kereste fel az intézményt, megkoszorúzta az áldozatok tiszteletére emelt emlékművet, és holokauszt-túlélőkkel találkozott. Õ az első hivatalban lévő német kormányfő, aki ellátogatott az emlékhelyre.

Dachau mintaláger volt, kialakítását és működési rendjét követték az összes többi náci koncentrációs táborban. Az első foglyokat Hitler hatalomra jutása után alig néhány héttel, 1933 márciusában szállították a lágerbe, és a háború végéig több mint 200 ezer embert fogtak kényszermunkára ott. A táborba elsősorban zsidókat hurcoltak, de romákat, melegeket, politikai okokból üldözötteket is ezres nagyságrendben küldtek Dachauba a Harmadik Birodalom minden sarkából. A koncentrációs táborban legkevesebb 30 ezren haltak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×