eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Obama kiállt Putyinnal szemben Ukrajna területi sérthetetlensége mellett

Barack Obama amerikai elnök megerősítette orosz partnerének, Vlagyimir Putyinnak, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét - közölte kedden a Fehér Ház.

A washingtoni elnöki hivatal szerint Obama a szerdai minszki csúcstalálkozó előestéjén telefonon hívta fel Putyint, és felrótta a kelet-ukrajnai erőszakcselekmények fokozódását és az ottani szakadárok támogatását.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a harcok egyre nagyobb emberveszteséggel járnak. Felszólította Putyint, hogy - mint fogalmazott - ragadja meg azt a lehetőséget, amelyet a békés rendezésről tervezett szerdai minszki (orosz-francia-német-ukrán) csúcstalálkozó biztosít a számára.

Egyúttal arra figyelmeztette az orosz vezetőt, hogy Oroszország számára növekvő költségekkel fog járni, ha folytatja agresszív lépéseit Ukrajnában, beleértve azt, hogy a szakadárok támogatására "fegyvert, csapatokat és pénzt" küld a szomszédos országba.

A nap folyamán Obama Petro Porosenko ukrán elnök is beszélt telefonon, akivel egyetért abban, hogy Oroszországnak be kell tartania a szeptemberi minszki egyezménybe foglalt vállalásait, és hogy ennek az egyezménynek alapjául kell szolgálnia az ukrajnai válság tárgyalásos rendezésének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×