eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A szaúdi uralkodócsaládból is támogatták az al-Kaidát?

A szaúdi uralkodócsalád tagjai között is voltak támogatói az al-Kaida terrorszervezetnek az 1990-es években - állítja az Egyesült Államokban elítélt terrorista, Zacharias Moussaoui a New York Times szerint. Rijád visszautasítja a vádat.

Az amerikai napilap értesülése szerint Moussaoui ezt egy New York-i bíróságnak címzett, tavalyi keltezésű levelében írta. A bíróság abban a perben folytat eljárást, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói indítottak Szaúd-Arábia ellen.

A francia állampolgárságú férfit 2006-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a terrorszervezethez tartozása miatt az Egyesült Államokban. Moussaouit egy ideig a 2001-es egyesült államokbeli terrortámadások 20. gyanúsítottjaként tartották számon.

Moussaoui állítása szerint a szaúdi királyi család egyes tagjai az 1990-es években az al-Kaida fő anyagi támogatói közé tartoztak. Emellett azt is állítja, hogy az egyesült államokbeli szaúdi nagykövetség egyik munkatársával egy olyan tervről egyeztettek, amely az amerikai elnök repülőgépének, az Air Force One-nak a lelövésére irányult volna.

Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége visszautasította az állításokat és azt hangoztatta, hogy Moussaoui szavainak nem lehet hitelt adni. "Moussaoui zavarodott elméjű bűnöző, akinek a mentális zavarára a saját ügyvédei nyújtottak be bizonyítékokat" - írták a hétfőn este kiadott közleményben.

A férfi elítéléséhez vezető perben az ügyvédei által felkért pszichiáter amellett tanúskodott, hogy a férfi mentális betegségben szenved. A bíróság viszont jogi értelemben cselekvőképesnek mondta ki a vádlottat. Moussaoui egy szigorúan őrzött coloradói börtönben tölti a büntetését.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×