eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szentszéki szóvivő: jövőre kezdődhet el a kúria átalakítása

A pápai tanácsok létszámának csökkentéséről és a kúria működését szabályozó apostoli konstitúció módosításáról is szó volt a vatikáni reformokkal megbízott, kilenc fős bíborosi tanács (C9) szerdán lezárult újabb ülésén - mondta el az újságíróknak Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A Vatikánban jelenleg működő tizenkét pápai tanács létszáma és funkciója két nagy témakör szerint alakul: a tanácsok egy része a laikusok szerepével és a családdal foglalkozhat, másik része a humanitárius kérdésekkel, bevándorlókkal és menekültekkel, az élet védelmével és a környezetvédelemmel - hangoztatta Lombardi atya. A szóvivő hozzátette, hogy a reform a vatikáni intézmények hatékonyságának növelését szolgálja, ugyanakkor a fenntartási költségeik csökkentését is célozza.

A kúria reformjáról hatodik alkalommal tanácskozó C9-ek szokás szerint ezúttal is három napon át üléseztek a Vatikánban. A tavaly áprilisban Ferenc pápa által kinevezett nyolc bíboros és Pietro Parolin szentszéki államtitkár hétfőtől a vatikáni Szent Márta-házban gyűlt össze, és a találkozókon az egyházfő is részt vett.

Elkészült a kúria működését szabályozó új konstitúció első vázlata is, amely a II. János Pál által 1988-ban bevezetett Pastor Bonus apostoli konstitúciót helyettesítheti. A vázlatot Ferenc pápa szerdán kapta kézhez.

"A C9-tanács nem dönt a reformokról, hanem az ezzel kapcsolatos javaslatokat dolgozza ki. A kúria reformját megalapozó új apostoli konstitúció nem készül el 2015 előtt" - jelentette ki Federico Lombardi.

A C9-ek legközelebbi vatikáni ülése decemberben, majd jövő februárban lesz.

A szóvivő bejelentette, hogy szeptember 22-24. között megtartja első ülését a Lord Christopher Francis Patten brit politikus, a BBC korábbi elnöke vezette vatikáni médiatanács, amelynek a szentszéki kommunikáció reformja a feladata. Október 4-5-én pedig összeül a Ferenc pápa által a szexuális visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében tavaly decemberben felállított bizottság.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×