eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Financial Times: ijesztő kihívások állnak a Juncker-bizottság előtt

Ijesztő kihívásokkal kell szembenéznie a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak a következő években a Financial Times európai kiadásában pénteken megjelent szerkesztőségi állásfoglalás szerint.

Be kell indítani az eurózóna gazdaságát, helyre kell állítani az unióba vetett közbizalmat, és meg kell akadályozni, hogy a britek a ciklus közepén kilépjenek - veszi sorra a feladatokat a lap. A bizottság összeállítása a cikk szerint ígéretes, ügyes politikai érzékről tesz tanúbizonyságot, és jelzi, hogy megvan a szándék a változtatásra.

A bizottság tekintélyét az írás szerint erodálta, hogy makacs tagállamok és a magabiztos Európai Parlament elszipkázta a jogköröket, eddig pedig ez egy kétlépcsős intézmény volt, amelyben a nagy nyugati tagállamok kapták a fontos posztokat, az újabb, keleti tagok pedig a maradékot. A lap úgy látja ugyanakkor, hogy egyes nagyravágyó biztosok ontották magukból az olyan jogszabályokat, amelyek csak terhére voltak az üzleti szférának. Ehhez képest az FT azt írja: példátlan lépés, hogy a bizottság tevékenységét hét alelnök fogja ellenőrizni, visszafogva a túlbuzgó biztosokat, és a tagállamok közötti földrajzi egyensúly is sokkal kedvezőbb lesz, mint eddig.

"Juncker dicséretet érdemelne azért is, hogy a legfontosabb gazdasági posztokat reformszemléletű politikusokra bízta" - állapítja meg az írás. Ezek közül kiemelkedik Cecilia Malmström kereskedelmi biztosi és Margrethe Vestager versenybiztosi jelölése, valamint a túlzott szabályozás visszafogására kijelölt holland Frans Timmermans kinevezése is szembetűnő.

Külön kitér a lap arra, hogy a francia Pierre Moscovicinek óvatosan kell majd manővereznie, nehogy eljátssza a pénzügyi szigor mellett kardoskodó államok, így Németország bizalmát, miközben hazája éppen nagyobb fiskális mozgásteret szorgalmaz. Hasonló óvatosságra lesz szüksége az FT szerint a brit Jonathan Hillnek.

Ha azt a benyomást kelti, hogy pusztán a toryk bábja, aki mindenáron a londoni City érdekeit védi, akkor azt kockáztatja, hogy nem fogják komolyan venni - írta szerkesztőségi cikkében a Financial Times.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×