eur:
386.94
usd:
355.8
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Korrupcióval vádolják a román árhatóság alelnökét

A román korrupcióellenes ügyészség őrizetbe vette a román energiaár-szabályozó hatóság egyik alelnökét, akit azzal gyanúsít, hogy hivatali kötelességét megszegve elérte, hogy az egyik túlszámlázáson kapott, külföldi tulajdonú áramszolgáltatónak ne kelljen érdemben csökkentenie árait.

A pénteki médiajelentések szerint Claudiu Dumbraveanu, az árhatóság alelnöke - egy hozzá közel álló cég számára megkötött szerződésért cserébe - közbenjárt azért, hogy az olasz Enel áramszolgáltató romániai leányvállalatával, az Enel Romaniával kapcsolatban hatósága több előnyös döntést is hozzon. Ezek között volt az is, hogy az szolgáltatónak ne 6, hanem csak 1,3 százalékkal kelljen csökkentenie a villamos energia árát ügyfelei számára.

A csökkentésre azt követően kötelezték a vállalatot, hogy az árhatóság kiderítette: a megújuló energia termelésével kapcsolatos, úgynevezett zöld-tanúsítványokat - amelyeknek a költségeit a szolgáltatók a fogyasztókra hárítják - az Enel Romania 2012-ben duplán számolta fel, így a villanyszámlák értéke magasabb lett.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a vállalat ezáltal 2,5 millió euró plusz bevételre tett szert. A 6 százalékos csökkentés ezt a pluszbevételt egyenlítette volna ki, de a hatóság alelnöke 2013-ban közbenjárt azért, hogy végül csak 1,3 százalékkal kelljen csökkenteni az Enel Romania árait.

Cserében az energetikai cég szerződést kötött egy másik szolgáltatás elvégzésére a hatóság alelnökéhez közel álló céggel. A vádhatóság többek között az Enel Romania igazgatóját, Gugu Florint is őrizetbe vette.

Az Enel Romania, amely a három legnagyobb romániai áramszolgáltató egyike, tavaly 1,5 milliárd euró (több mint 450 milliárd forint) árbevételre tett szert.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió oka lehetett a döntésének

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×