INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Ennyit fizettek két mangóért

InfoRádió / MTI
Egy pár márkás mangóért 300 ezer jenes, átszámítva 650 ezer forintos rekordárat fizettek csütörtökön Japánban az idei szezon első gyümölcsárverésén.

A délnyugati Kjusu szigetén, Mijazaki prefektúrában termett mangót repülőgéppel rögtön a sziget legnagyobb városába, Fukuokába szállították, hogy vevőcsalogatóként szolgáljanak egy ottani nagyáruházban.

A rekordárat elért mangók a taijo no tamago (A Nap tojása) prémiumkategóriába tartoznak. Az ilyen minőségű gyümölcsöknek szigorú kritériumoknak kell megfelelniük, például nem lehetnek kisebbek 350 grammosnál, és mézédesnek kell lenniük.

Az idei szezon első mangóaukcióján összesen 231, két-két darabot tartalmazó rekesz talált gazdára.

Egy helyi termelő elmondta a Kyodo japán hírügynökségnek, hogy a termelők dolgát idén megnehezítette a szokatlan hideg idő, ezért is nagy öröm, hogy jó áron kelnek el a portékák.

Bár a gyümölcsárverések rekordárai inkább reklámcélokat szolgálnak, a kimagasló minőségű gyümölcsök általában is méregdrágák Japánban. Egyetlen almáért gyakran 600 forintot is elkérnek az üzletekben, ajándékként becsomagolt 20 szem cseresznye pedig akár 20 ezer forintba is kerülhet.

Egy 2008-as árverésen 2,5 millió jenért (5,4 millió forint) talált gazdára két sárgadinnye (Cucumis melo var. cantalupensis).

A címlapról ajánljuk