eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Felfüggesztették az orosz-amerikai űrkapcsolatokat

A Krím oroszországi bekebelezése miatt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA felfüggesztett minden kapcsolatot az orosz űrkutatási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal, de a tilalom nem vonatkozik a Nemzetközi Űrállomással (ISS) összefüggő együttműködésükre.

Amerikai honlapokon megjelent szerdán Michael O'Brien, a NASA egyik vezetőjének a levele, amelyet az űrügynökség dolgozóinak küldött. O'Brien azt írta, tekintettel arra, hogy Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását és területi épségét, a kormány ügy döntött, hogy a NASA-nak fel kell függesztenie minden kapcsolatát az orosz kormány képviselőivel. A tilalom vonatkozik a NASA-alkalmazottak oroszországi útjaira, illetve az orosz kormányilletékesek látogatásaira a NASA-nál, a kétoldalú kapcsolatokra, az elektronikus levelezésre, továbbá tele- vagy videokonferenciákra.

A korlátozások azonban nem vonatkoznak sem az ISS-missziókra, sem olyan szakmai találkozókra, amelyeket harmadik országban bonyolítanak le amerikai és orosz szakemberek.

Űrkutatási szakértők szerint a NASA-nál bevezetett tilalom nem meglepő, mivel hasonló utasítást kaptak más amerikai ügynökségek is. Másrészt a szankciók hatása korlátozott lesz, mivel az ISS-missziót nem érintik, márpedig ez az egyetlen olyan amerikai-orosz űrkutatási együttműködés, amely eddig viszonylag zökkenőmentesen működött.

Jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik a Föld körül mintegy 400 kilométeres távolságra keringő, százmilliárd dolláros költséggel megépített űrbázison, amely 15 ország tulajdonát képezi. Az amerikai asztronautákat orosz űrhajókkal szállítják az ISS-re.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×