eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Észak-Koreai lehetett a Dél-Koreában lezuhant drón

Feltehetően egy észak-koreai repülőtérről indítottak egy pilóta nélküli repülőgépet, amely Dél-Korea határában zuhant le - közölték csütörtökön Szöulban.

A tájékoztatás szerint a drónra a két ország nyugati határán fekvő Bengnjong szigetén bukkantak rá azt követően, hogy Phenjan lőgyakorlatot kezdett hétfőn az ország nyugati partvidékén, a Sárga-tengernél. Dél-Korea tüzérségi tűzzel válaszolt a gyakorlaton leadott, területére is becsapódó lövésekre.

A pilóta nélküli repülőgép több mint 3 kilométer magasságban haladt Bengnjong szigete felé. A dél-koreai katonák több mint 300 lövést adtak le rá, de nem sikerült eltalálniuk. A dél-koreai légierő egy tisztviselője szerint a gépet ők észlelték, és az bizonyára az észak-koreai Oncson repülőtérről szállt fel. A drón hasonló ahhoz, amelyet március 24-én észleltek a dél-koreai Padzsunál, a demilitarizált övezettől délre.

Szakértők szerint a szovjet időkben gyártott és Észak-Koreában továbbfejlesztett eszköz mintegy 200 fényképet készített a két ország határáról és a dél-koreai fővárosról, Szöulról. A felvételek között volt olyan, amely a szöuli elnöki hivatalról, valamint a határtérségbeli katonai létesítményekről készült. Egyes értesülések szerint a drón a felvételeket elektronikus úton továbbította, a dél-koreai védelmi minisztérium azonban cáfolta ezt, mondván, hogy a gépnek nem volt ilyen képessége.

Amennyiben a vizsgálatok alapján minden kétséget kizáróan bebizonyosodik Észak-Korea felelőssége az ügyben, Szöul nyilatkozatot tesz közzé, amelyben az esetet illegális határsértésnek minősíti.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×