INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Észak-Koreai lehetett a Dél-Koreában lezuhant drón

InfoRádió / MTI
Feltehetően egy észak-koreai repülőtérről indítottak egy pilóta nélküli repülőgépet, amely Dél-Korea határában zuhant le - közölték csütörtökön Szöulban.

A tájékoztatás szerint a drónra a két ország nyugati határán fekvő Bengnjong szigetén bukkantak rá azt követően, hogy Phenjan lőgyakorlatot kezdett hétfőn az ország nyugati partvidékén, a Sárga-tengernél. Dél-Korea tüzérségi tűzzel válaszolt a gyakorlaton leadott, területére is becsapódó lövésekre.

A pilóta nélküli repülőgép több mint 3 kilométer magasságban haladt Bengnjong szigete felé. A dél-koreai katonák több mint 300 lövést adtak le rá, de nem sikerült eltalálniuk. A dél-koreai légierő egy tisztviselője szerint a gépet ők észlelték, és az bizonyára az észak-koreai Oncson repülőtérről szállt fel. A drón hasonló ahhoz, amelyet március 24-én észleltek a dél-koreai Padzsunál, a demilitarizált övezettől délre.

Szakértők szerint a szovjet időkben gyártott és Észak-Koreában továbbfejlesztett eszköz mintegy 200 fényképet készített a két ország határáról és a dél-koreai fővárosról, Szöulról. A felvételek között volt olyan, amely a szöuli elnöki hivatalról, valamint a határtérségbeli katonai létesítményekről készült. Egyes értesülések szerint a drón a felvételeket elektronikus úton továbbította, a dél-koreai védelmi minisztérium azonban cáfolta ezt, mondván, hogy a gépnek nem volt ilyen képessége.

Amennyiben a vizsgálatok alapján minden kétséget kizáróan bebizonyosodik Észak-Korea felelőssége az ügyben, Szöul nyilatkozatot tesz közzé, amelyben az esetet illegális határsértésnek minősíti.

A címlapról ajánljuk