eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Cserebiztosok irányítanak egy ideig az EU-ban

Összesen hét EU-biztos indul a májusi európai parlamenti választásokon, de csak hat vesz ki "szabadságot" az addig tartó időszakra, a hetedik nem kíván részt venni a kampányban. Andor László a horvát biztos fogyasztóvédelmi portfólióját veszi át május végéig.

José Manuel Barroso bizottsági elnök szerdán nyilatkozatban jelentette be, hogy április 19. és május 25. között (egy esetben már április 7-től) változni fog az Európai Bizottságon belüli munkamegosztás, mert a testület hat - az európai választásokba aktívan bekapcsolódó - tagja a kampány időszakára kiválik a munkából.

A testület tagjaira vonatkozó "viselkedési kódex" ("code of condact") értelmében megbízatási idejük alatt bizottsági tagok dönthetnek úgy, hogy nemzeti, vagy európai választásokon jelöltként indulnak. Ez esetben azonban, ha aktív kampányolást is folytatnak, meghatározott időre szóló fizetés nélküli szabadságot kell kivenniük. Ez idő alatt az érintett személyek nem végezhetnek semmilyen közszereplést biztosként, és a Bizottságon rendelkezésükre álló személyi és eszközállományt sem vehetik igénybe - írja a Bruxinfo.

Az idei európai voksolás alkalmából összesen hét biztos jelentette be Barrosónak, hogy jelölést vállaltak valamely párt listáján:

- a belga Karel De Gucht, kereskedelmi biztos
- a finn Olli Rehn, gazdasági és pénzügyi biztos (alelnök)
- a horvát Neven Mimica, fogyasztóvédelmi biztos
- a szlovák Maros Sefcovic, EU-intézmények közötti kapcsolattartásért felelős biztos (alelnök)
- a lengyel Janusz Lewandowski, költségvetési biztos,
- a luxemburgi Viviane Reding, igazságügyi biztos (alelnök),
- az olasz Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos.

Közülük De Gucht volt az, aki azt is közölte a Bizottság elnökével, hogy ő csupán "húzónévként" szerepel majd a választási listán, de nem áll szándékában a kampányban részt venni, mi több, pártja választási sikere esetén sem áll szándékában átülni majd az Európai Parlamentbe. Azaz, ha megválasztják, mandátumát átadja majd valamelyik párttársának.

Barroso ez alapján csupán a másik hat biztosnál tartotta szükségesnek a "választási szabadság" kivételét, ami öt esetben április 19-én kezdődik, míg a hatodik Olli Rehn azt kérte, hogy már április 7-től ideiglenesen felállhasson jelenlegi székéből. Az európai választások lezárulta után, május 26-tól valamennyien ismét munkába állnak majd.

Az ilyenkor szokásos menetrend szerint, a testületből ideiglenesen kiváló biztosok munkáját a testület más tagjai felügyelik távollétük idején. Így kerül április 19-től egyebek között Andor László, foglalkoztatási és szociálpolitikai biztoshoz a fogyasztóvédelmi portfólió. A magyar biztos környezetében "komoly megtiszteltetésként" értékelték főnökük működési területének átmeneti kiszélesedését.

A további osztozás értelmében Olli Rehn területét május 25-ig az észt Siim Kallas, a közlekedési biztos veszi át, Lewandowski munkáját a lett Andris Piebalgs, fejlődő országokért felelős biztos felügyeli majd. Reding témája ideiglenesen Johannes Hahn regionális politikai biztoshoz kerül, Tajani dossziéját pedig Michel Barnier belső piaci biztos fogja átmenetileg kézbe venni. Az EU-intézményekkel való kapcsolattartást a kampány időszakában Sefcovictól maga Barroso elnök veszi majd át.

Megfigyelők megjegyzik, hogy a hét biztos közül éppen De Gucht munkáját tudta volna a legnehezebben nélkülözni Barroso, lévén a belga biztost ezekben a hetekben teljesen lefoglalja az EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalások alakulása. Sokak szerint részben ez is lehetett az oka, hogy De Gucht csupán az említett feltételekkel, aktív részvétel nélkül ment bele, hogy neve felkerüljön a jelöltek listájára. De Gucht jól értesült források szerint szeretné megtartani a portfóliót újrázó biztosként a következő Bizottságban.

A többi - kampányoló - biztos esetében, ha folyó ügyek persze mindig akadnak is, azonnali döntéseket igénylő fajsúlyos téma a következő hetekben esetükben nem várható. (Van, akinél - mint Lewandowski és Mimica - kifejezetten relatív nyugalomra lehet számítani a bizottsági mandátum jelen időszakában.)

A beugró "cserebiztosok" apparátusát egyébként csak csekély mértékben terheli majd meg a biztosi portfólió ideiglenes kibővülése, lévén, hogy mivel a kiváló biztosok csupán ideiglenesen függesztik fel tevékenységüket, de aztán visszatérnek, ezért eddigi munkatársi gárdájuk (például a biztosi kabinet) távollétük alatt is folyamatosan végzi majd a munkáját. Az egyetlen különbség, hogy az adott hetekben a terület főnöke ideiglenesen más lesz, (és megfordítva: a helyettesítést vállaló biztosok ez idő alatt két kabinet és két főigazgatóság munkájáért felelnek majd).

Hasonló eset a korábbi bizottságok életében is rendszeresen előfordult. Legutóbb - öt évvel ezelőtt -, az első Barroso bizottság tagjai közül a belga Louis Michel, a bolgár Meglena Kuneva, a lengyel Danuta Hübner és a luxemburgi Viviane Reding élt a "választási szabadság lehetőségével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×