INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kerry: korai lenne temetni az izraeli-palesztin béketárgyalásokat

InfoRádió / MTI
John Kerry amerikai külügyminiszter szerint korai lenne már most temetni az izraeli-palesztin béketárgyalásokat.

Kerry kedd este Brüsszelben nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy terveinek megfelelően szerint elutazik-e szerdán Rámalláhba. "Nem tudom, hogy megyek-e. Bizonyos dolgokat még tisztázni kell" - mondta. Figyelmeztetett azonban, hogy korai lenne temetni a béketárgyalásokat,.

"Túlságosan is korai lenne a mai eseményekből bármiféle következtetést levonni a dolgok állásáról - hangoztatta. Úgy ítélte meg, hogy még számos lehetőség jöhet számításba a béketárgyalások folytatását illetően. Emlékeztetett arra, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök megerősítette ígéretét, hogy a hónap végéig folytatja tárgyalásait Izraellel.

Még a mai napon is azt mondta a két fél, hogy folytatni akarják az előrelépés lehetőségének a keresését - szögezte le újságírók előtt kedden este a NATO külügyminiszteri tanácskozása után.

Kerry hétfőn este és kedden Jeruzsálemben egyeztetett a válságba jutott palesztin-izraeli békefolyamat folytatásáról.

A palesztin vezetés kedden egyhangúlag úgy döntött, hogy kezdeményezi a Palesztin Autonóm Területek felvételét az ENSZ több szakosított szervezetébe, illetve nemzetközi egyezmények tagjai közé. Izrael korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalások végét jelentené, ha a palesztinok felvételüket kezdeményeznék valamelyik ENSZ-szervnél.

A dpa hírügynökség értékelése szerint a palesztinok nyolc hónapon keresztül tárgyaltak az izraeli engedmények reményében, de végül elvesztették türelmüket. Izrael a palesztin foglyok negyedik csoportja szabadon bocsátásának halogatásával túlfeszítette a húrt.

A címlapról ajánljuk