eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ukrajna jóval magasabb árért kapja majd az orosz földgázt

Ukrajnának jóval többet kell majd fizetni az orosz földgázért a második negyedévben, mint az idei első három hónapban, de az energiahordozó ára így sem éri majd el az elmúlt évek szintjét.

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter vasárnap úgy vélte, hogy Oroszország 386-387 dollárt kér majd ezer köbméter földgázért áprilistól.

Oroszország decemberben 33 százalékkal 268,50 dollárra csökkentette a földgáz árát Kijevnek a 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról. Erre azután került sor, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt.

A kedvezmény nélkül a folyó negyedévben Ukrajna 378 dollárért kapná az orosz földgázt.

A decemberi árcsökkentési megállapodás egyik kitétele volt ugyanakkor, hogy Oroszország naptári negyedévente felülvizsgálja a gázárra vonatkozó kedvezményt. Miután Moszkva szempontjából kedvezőtlenül alakultak az események Ukrajnában, Alekszej Miller, a Gazprom vezetője március elején bejelentette, hogy áprilistól ismét kedvezmény nélkül értékesíti a földgázt Ukrajnának.

Ukrajna gázszükségletének közel a felét biztosítja Oroszország. Moszkvai számítások szerint Ukrajna mintegy 2 milliárd dollárral tartozik a Gazpromnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×