eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Függetlenségi nyilatkozatot fogadott el a krími parlament

Függetlenségi nyilatkozatot fogadott el hétfőn rendkívüli ülésén a krími parlament, az indítványt a képviselők 85 százaléka támogatta - közölte a törvényhozás sajtószolgálata.

A dokumentumban kiemelték: a parlament a(z immár független) Krími Köztársaság képviseletében azzal a javaslattal fordult az Oroszországi Föderációhoz, hogy új jogalanyként, köztársasági státussal vegyék fel a föderációba.

Az erről szóló határozatban a Krími Köztársaságot szuverén államnak nyilvánítják, amelyben különleges státusa van Szevasztopol városnak.

A döntést március 16-án megtartott népszavazás eredménye alapján fogadták el, amelyen a Krímben élő népek az Oroszországhoz csatlakozás, következésképpen az Ukrajnából történő kiválás mellett foglaltak állást - olvasható a krími parlament internetes oldalán.

A Krími Köztársaság egyben felhívással fordult az ENSZ-hez, valamint a világ minden országához, hogy a területet a Krímben élő népek független köztársaságaként ismerjék el. Kiemelték, arra törekszenek, hogy kapcsolataikat más országokkal az egyenjogúság, a béke, a jószomszédság alapján építik ki.

Egy további határozatában rendelkeztek arról, hogy az új köztársaság területén megszűnik az ukrán állami szervek tevékenysége, joghatósága, vagyonuk és pénzeszközeik pedig átkerülnek a Krími Köztársaság hasonló szerveihez. Érvényüket vesztik továbbá a Verhovna Radának (az ukrán parlamentnek) a február 21-ét követően elfogadott döntései is.

Szerhij Akszjonov, a terület kormányfője krími törvényhozók küldöttségének az élén szimferopoli értesülések szerint hétfőn az orosz fővárosba, Moszkvába utazott a további teendők megvitatása végett.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×