eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Krími magyarok: Nem lőnek, de feszültség van a félszigeten

Egyre feszültebbek az emberek a Krím-félszigeten - mondta az InfoRádiónak Szimferopolból Gladkih Nagyezsda, a Krími Magyarok Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Az autonóm köztársaság parlamentje tegnap elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz, és március 16-ára hozta előre a terület hovatartozásáról szóló népszavazást.

"Nagyon feszült a helyzet. Nincs párbeszéd az emberekkel, az itt tartózkodók azt mondják, védik a Krímet, de hogy kitől, azt nem tudom" - tette hozzá Gladkih Nagyezsda.

Ha tényleg lesz március 16-án népszavazás, valószínű, hogy nagyon sokan az orosz szempontot támogatják" - mondta a Krími Magyarok Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Hozzátette: a félsziget lakosságának 60 százaléka orosz, többségük Oroszországhoz szeretne tartozni, de mindenki békét szeretne.

"Ugyan nem lőnek, de morális feszültség van. Tegnap az asszonyok kimentek az utcára, az önvédelmi erők nagyon agresszívan álltak hozzájuk. Egy barátnőm élelmiszert vitt az ellenállási területre, reszketve jött haza, mert támadják az embereket. Azt mondják például, hogy "menjetek Európába" - mesélte Gladkih Nagyezsda. Mint mondta: a mindennapi beszélgetésekben is érződik a feszültség. Ha kiderül, hogy nem egyeznek az álláspontok, az emberek sértegetik egymást. Ilyesmi korábban nem volt tapasztalható.

"A normális emberek békét és autonómiát, igaz, több jogot szeretnének, de csakis Ukrajnán belül. Szó nem lehet arról, hogy területileg más ország legyünk. A többiek viszont Oroszországhoz szeretnének tartozni" - mondta a Szimferopolban élő asszony.

Arra a kérdésre, hogy az emberek tudják-e, mit nyerne, illetve veszítene a Krím-félsziget Oroszországgal, Gladkih Nagyezsda azt válaszolta, mindenkinek ígérgetnek, például azt, hogy mindent meg fog kapni a félsziget, a krími tatároknak pedig azt, hogy annyi támogatást kapnak, amennyit még sosem.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×