eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Merkel tiltakozott az ukrán elnöknél a tüntetőkkel szembeni erőszak miatt

Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon közölte Viktor Janukovics ukrán elnökkel, hogy élesen elítéli a kijevi erőszakos cselekményeket, és felszólította az államfőt, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzékkel - közölte a német kormány szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint a kancellár az ukrán elnöknek elmondta, hogy megrázták a kijevi erőszakhullámról érkező hírek. Hangsúlyozta, hogy az államnak védelmeznie kell a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságát.

Angela Merkel "nyomatékosan felszólította" Viktor Janukovicsot, hogy folytasson "komoly párbeszédet" az ellenzékkel és jusson "kézzelfogható eredményekre", beleértve a polgári szabadságjogok korlátozásáról rendelkező, gyorsított eljárással elfogadott jogszabályok "felülvizsgálatát és visszavonását" - áll a közleményben.

Angela Merkel csütörtökön egy nyilatkozatban is bírálta a kijevi vezetést. "Elvárjuk az ukrán kormánytól, hogy biztosítsa a demokratikus szabadságjogok, különösen a békés tüntetéshez fűződő jog érvényesítését, és elvárjuk, hogy védje meg az emberek életét és ne alkalmazzon erőszakot" - mondta a kancellár a brandenburgi Mesebergben tartott kétnapos kormányülés után, sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a német kormány szerint egyelőre nincs szükség büntetőintézkedésekre Ukrajna ellen, jelenleg az a legfontosabb, hogy elinduljon a kormányzat és az ellenzék párbeszéde.

Az ukrán elnök a nap folyamán telefonon beszélt Joe Biden amerikai alelnökkel is, aki mély aggodalmának adott hangot az ukrajnai fejlemények miatt, és azt sürgette, hogy a kijevi kormány tárgyaljon az ellenzékkel a válság megoldása érdekében. "Az erőszaknak nincs helye egy demokráciában és nem egyeztethető össze stratégiai kapcsolatunkkal" - jelentette ki az amerikai alelnök.

Kijevben tavaly novemberben kezdődtek tüntetések az ország uniós integrációja mellett, miután a kormány elállt az Európai Unióval kidolgozott társulási és szabadkereskedelmi szerződés aláírásától. A konfliktus azután mérgesedett el, hogy a parlament a múlt héten a gyülekezés és a szólás szabadságát korlátozó törvényeket szavazott meg. A tüntetők és a rohamrendőrök összecsapásaiban a hatóságok szerint két, a tüntetők szerint öt demonstráló meghalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×