eur:
389.55
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rovarirtós étel: megtöbbszöröződött a betegek száma Japánban

Megtöbbszöröződött szerdára Japánban azoknak a száma, akik megbetegedtek amiatt, hogy rovarirtó szert tartalmazó fagyasztott ételt ettek. Kedden háromszázötven körül voltak, szerdára 1400-1700 közöttire nőtt a számuk.

A többség tünetei enyhék: hányásra, bélgörcsökre, hasmenésre panaszkodnak. A japán média azonban nem zárja ki, hogy némi tömeghisztéria is hozzájárulhat a betegszám emelkedéséhez, és nem mindegyik eset írható az Aqlifoods nevű cég fagyasztott krokettjének, pizzájának vagy sült csirkéjének rovására. (Ebbe a három termékbe került rovarirtó.)

Mori Maszake élelmiszer-biztonságért is felelős miniszter szerdán sajtóértekezleten azt mondta, hogy a gyártó cégnek nem lett volna szabad késlekednie a fogyasztók figyelmeztetésével.

"A hatóságok tehetetlenek addig, amíg nem kapnak értesítést az adott vállalattól" - idézte a minisztert a Kyodo japán hírügynökség.

A Maruha Nichiro Holdinghoz leányvállalatként tartozó Aqlifoods cég december 27-én fedezte fel, hogy rovarirtó szernek használt malation - egy szerves foszfátvegyület - van azokban a fagyasztott ételeiben, amelyeket Gunma prefektúrában lévő üzemében készítettek. A veszélyt a vállalat két nappal később adta hírül, ugyanakkor már novemberben érkeztek hozzá panaszok az ennivalóra. A cég figyelmét a problémára olyan vásárlók hívták fel, akik furcsának találták a termékek szagát.

A szóban forgó áruk Japán szinte minden pontjára eljutottak, 37 prefektúrából érkeztek panaszok. Azóta a cég visszarendelt 6,4 millió darabot a termékekből. Az élelmiszer-mérgezés okának kiderítésére rendőrségi vizsgálat indult. A termékek rovarirtószer-tartalma olyan magas - egyes jelentések szerint a megengedett határérték 2,6 milliószorosa -, hogy szándékos mérgezés gyanúja merült fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×