eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nincs egyetértés a magyar-szlovák vegyes bizottságban

Nem írtak alá jegyzőkönyvet a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság pozsonyi ülésén szerdán, mivel a találkozón több meghatározó kérdésben nem sikerült egyetértésre jutni - közölte a magyar delegáció vezetője.

"Sajnos nincs eredmény (...), mert van néhány olyan kardinális kérdés, amelyben nem tudtunk megállapodni" - mondta az egyeztetés után Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Szlovák tárgyalópartnere, Miroslav Mojzita, Szlovákia bosznia-hercegovinai nagykövete ugyanakkor úgy fogalmazott: fontos értékes munkát sikerült elvégezni, több feladatot aktualizáltak.

A magyar delegáció vezetője a találkozót követően azt hangoztatta: az utóbbi időben sajnálattal tapasztalták azt, hogy sorozatban születtek olyan intézkedések Szlovákiában, amelyek az ott élő magyarság érdekérvényesítő lehetőségeit alapvetően negatívan befolyásolják. "Ezek az intézkedések már annak a status quónak a fenntartását sem teszik lehetővé, amelyet Robert Fico miniszterelnök úr a kormányzás elején megígért" - szögezte le Répás Zsuzsanna.

A vitatott intézkedések sorában, amelyekkel kapcsolatban nem sikerült megállapodásra jutni, Répás Zsuzsanna egyebek mellett felhozta a szlovák közoktatási törvény módosítását, amely a felvidéki magyar kisiskolák tömeges bezárásához vezethet.

Rámutatott a szlovák kormányhivatal mellett működő kisebbségbizottságban beállt változásokra is. Arra, hogy a testületben csökkentették a magyar kisebbség szavazati súlyát, úgy, hogy a jövőben az összes szlovákiai kisebbség hetven százalékát kitevő magyarság képviselői is csak egy, vagyis annyi szavazattal rendelkeznek mint egy alig néhány ezer főt számoló másik nemzetiség képviselője.

Említést tett a szlovák kormány azon döntéséről is, amellyel az elutasította Pered (Tesedíkovo) lakóinak népszavazás által megerősített döntését, hogy városuk hivatalos megnevezéseként kapja vissza történelmi magyar nevét.

Miroslav Mojzita szerint az egyeztetés során kétségkívül "nagy vita" zajlott. Ám az is tény, hogy megállapították, az egy évvel ezelőtti tárgyalás jegyzőkönyvében megfogalmazott ajánlásokat mindkét fél teljesíti. Hangsúlyozta: a vegyes bizottság a két ország kormányának tanácsadó testülete, s ebből a szempontból a találkozó "nem volt felesleges, nagyon tartalmas volt", mivel szinte minden kérdésről szó esett. A peredi népszavazás eredményének elutasítását példaként felhozva hozzátette: a szlovák fél úgy véli, ez a kérdés nem tartozik a kisebbségi vegyes bizottság hatáskörébe. "A kormánynak arra, hogy nem fogadta el a népszavazás eredményét, törvény adta joga volt" - szögezte le.

A magyar és a szlovák delegáció vezetőinek tájékoztatása szerint a lezáratlanul maradt kérdések a következő találkozó kezdőtémái lesznek, s reményeik szerint több témában addig is sikerül majd előrelépni.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×