eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ellentétes érzések az EU-ban Ukrajna miatt

Az Európai Uniónak jelenleg inkább könnyebbséget jelent, hogy Ukrajna nem tartozik a közösséghez - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Sz. Bíró Zoltán történész. Az Oroszország-szakértő kiemelte, Ukrajnában a 2015-ös választások miatt az elnök és csapata a túlélésre játszik.

Ukrajna sok problémával küzd és emiatt az Európai Unió egyszerre csalódott és meg is könnyebbült, hogy a volt szovjet tagköztársaság nem tartozik a közösséghez - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő.

Európa kulcsállamai, Franciaország és Németország érzékelik az ukrán problémákat, és féltik az oroszokkal kiépített gazdasági és politikai kapcsolataikat - tette hozzá a történész, aki kiemelte, hogy a csalódottság és a megkönnyebbülés kettős érzése jellemzi az EU-t, amely nem zárta be a kapukat Ukrajna előtt, de egy ideig nem fognak megint ilyen közel kerülni a közösséghez az ukránok.

A szakértő kiemelte, hogy Ukrajnában a 2015-ös választások miatt a politikai és gazdasági folyamatokat a rövid távú érdekek határozzák meg, az elnök és csapata a túlélésre játszik.

Sz. Bíró Zoltán szerint a pillanatnyi kényszerek és a 2015-ös elnökválasztás maguk alá gyűrik az elnököt. Hangsúlyozta, olyan rész - és klánérdekek kerülnek előtérbe, amelyek Viktor Janukovics hatalmon maradását tekintik a legfontosabbnak.

Sz. Bíró Zoltán arról is beszélt, hogy Oroszország és Ukrajna fejlődése számára is fontos lenne az eurázsiai gazdasági társulás. Ez a közösség egy nagy geopolitikai projekt - mondta az Oroszország-szakértő, aki szerint az egykori Szovjetunió által elfoglalt teret szeretné Oroszország újraszervezni, szoros politikai és gazdasági együttműködést kialakítva.

Az ukrán társadalmat továbbra is a kettészakadás jellemzi, mivel kelet- és nyugat Ukrajna között hatalmas regionális különbségek vannak, amelyek komoly hatással vannak az ország életére.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint. 

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×