eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pert nyert az informátorát felfedni nem hajlandó újságírónő

Egy vilniusi bíróság keddi ítéletében igazat adott egy hírügynökségi újságírónőnek, aki ellen azért indult eljárás, mert közzétett egy titkosnak minősített anyagot, és nem volt hajlandó felfedni informátora kilétét.

Az újságírónő a Baltic News Service (BNS) baltikumi hírügynökség litvániai alkalmazottja. A hatóságok azért indítottak vizsgálatot ellene és a hírt közlő ügynökség ellen, mert ez utóbbi október 31-én állambiztonsági szervekre hivatkozó, titkos anyagot hozott nyilvánosságra. Abból az derült ki, hogy Oroszország olyan kampány szervezésére készült, amely le akarta járatni Dalia Grybauskaite litván köztársasági elnököt.

Az ügyészség a vizsgálat során házkutatást rendezett az anyagot feldolgozó újságírónő lakásán, ahol dokumentumokat talált és foglalt le. Kihallgatta a hírügynökség további hat alkalmazottját is, ezenkívül lefoglalt több számítógépet. A BNS ezeket az intézkedéseket indokolatlannak és eltúlzottnak nevezte.

Az újságírónő ellen azért is vádat emeltek, mert nem volt hajlandó elárulni, hogy az anyagot milyen forrásból szerezte, ki adta neki a titkos információkat. A litván törvényekre és a nemzetközi normákra hivatkozott, amelyek - mint hangsúlyozta - szavatolják az újságíró jogát ahhoz, hogy védje információs forrásait.

Az illetékes vilniusi bíróság kedden hozta meg ítéletét az ügyben, igazat adva az újságírónőnek.

"Örömmel fogadtuk, hogy a bíróság igazságot szolgáltatott, így az újságírói munka a jövőben könnyebb lesz, több garanciára támaszkodhat majd" - mondta a sajtónak adott nyilatkozatában Jurga Eivaite, a BNS litvániai részlegének igazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×