eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem nagyon bíznak a cseh államfőben

Nagymértékben csökkent a cseh államfő iránti bizalom. Míg októberben a megkérdezettek 51 százaléka bízott Milos Zemanban, novemberben már csak 39 százalék - derült ki a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet országos eredményéből, amelyet hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

"Az államfőben leginkább az idősebbek, a nyugdíjasok, illetve a szociáldemokrata és a kommunista párt hívei bíznak" - állapította meg a CVVM.

A Zeman iránti bizalom a legmagasabb - 61 százalék - áprilisban, röviddel hivatalba lépése után volt. Azóta folyamatosan csökken. A legutóbbi nagymértékű csökkenést a CVVM elsősorban a Zeman és a Cseh Szociáldemokrata Párt között az októberi képviselőházi választás után kirobbant viszály következményének tudja be.

Mindezek ellenére az elnöki hivatal továbbra is a harmadik legmegbízhatóbbnak tartott alkotmányos, politikai tényező Csehországban.
A csehek legnagyobb része - 59 százalék - a legmegbízhatóbbnak a polgármestereket tartja, őket a helyi képviseletek követik 58 százalékos bizalmi indexszel.
A regionális (megyei) képviseletekben az emberek 38 százaléka bízik, míg a regionális elöljárókban 36 százalék.

Legkevésbé a parlamentben és a kormányban bíznak a csehek. A szenátus bizalmi indexe 26 százalék, a kormányé 24 százalék, míg a képviselőházé 15 százalék.

Az országos politikai helyzettel a megkérdezettek mindössze hét százaléka elégedett, míg 67 százaléka elégedetlen. Ez alig valamivel jobb eredmény, mint októberben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×