eur:
391.02
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Áder János Kuvaitban tárgyal

Áder János köztársasági elnök Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah kuvaiti emír meghívására ma Kuvaitban tárgyal.

Áder János délelőtt tárgyal Marzúk al-Ganimmal, a kuvaiti nemzetgyűlés elnökével, és Szabah al-Hálid al-Hamad asz-Szabah sejkkel, Kuvait külügyminiszterével, miniszterelnök-helyettessel, majd az emírrel találkozik. Az államfő és az emír jelenlétében diplomáciai, oktatásügyi és közmunkaügyi megállapodásokat írnak alá.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatóságának háttéranyaga hangsúlyozza, hogy Magyarország megítélése Kuvaitban nagyon kedvező, hagyományosan megbecsült gazdasági partnernek számít. A magyar-kuvaiti gazdasági kapcsolatok több mint három évtizedes múltra tekintenek vissza. A 90-es évekig Kuvait több száz millió amerikai dollár nagyságrendű kereskedelmi forgalommal a magyar gazdaság hídfőállása volt a térségben.

A magyar élelmiszerexport 2013 első félévében 11 százalékkal növekedett, mivel jelentősen nőtt a magyar élelmiszerek iránti kuvaiti kereslet. A kivitel további növelése szempontjából ígéretes területnek számít a technológiatranszfer, az egészségügy, a mezőgazdaság, a kutatás és fejlesztés, az IT-iparágak, a turizmus, a környezetvédelem, az energetika, továbbá az élelmiszer- és vízipar.

Kuvait kőolajkincsének köszönhetően a világ egyik leggazdagabb országa, a világ olajtartalékának 7 százalékával rendelkezik. A magas olajáraknak köszönhetően a bevételek az elmúlt évben 20 százalékkal nőttek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×