eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Utcát söpör majd Berlusconi?

Egy éven át szemetet szedhet vagy vécéket pucolhat Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök. Berlusconit adócsalás miatt négy év börtönre ítélték, de életkora miatt egy évesre csökkentették büntetését. Ügyvédje szerint a házi őrizet helyett inkább a közmunkát választja.

"Ha nem változik a stratégia, akkor közmunkát kérünk, bár ezt a bíró felülbírálhatja" - mondta Silvio Berlusconi ügyvédje arról a lehetőségről, hogy Olaszország háború utáni politikai életének egyik legkarizmatikusabb vezetője akár mellékhelyiségek tisztításával is töltheti a következő évet.

Az olasz Legfelsőbb Bíróság két hónapja utasította el a volt kormányfő utolsó fellebbezését adócsalási ügyében és hosszú évek pereskedése után első ízben elítélte.

A 77 éves Berlusconi négy éves büntetését egy évre csökkentették annak a törvénynek az értelmében, amely elnézőbb a 70 évnél idősebb és kisebb bűncselekményeket végrehajtó emberekkel szemben. Emellett lehetősége van választani a házi őrizet és a közmunka között.

Tudósítók megjegyzik, hogy nemcsak a takarítás vagy az illemhelyek tisztítása lehetőség: szupermarketek polcainak feltöltésében is segédkezhet a politikus, idősek otthonában vagy jótékonysági intézményeknél dolgozhat.

Berlusconi mindig is szerette, ha ráirányult a figyelem, ezért valószínűleg olyan feladatot próbál találni - ha lesz ebben választása - amely növelheti népszerűségét.

Egy sor jótékonysági intézmény és segélyközpont versenyez a "kegyeiért". Kapott már felkérést a hajléktalanokat segítő intézményektől, állatvédelmi szervezetektől, kórházaktól és idősek otthonától.

"Szeretném, ha az én csapatommal dolgozna" - mondta a 84 éves Antonio Mazzi atya, az Exodus segélyszervezet alapítója. "Nem rosszindulatból mondom ezt, hanem azért, hogy tegyen valamit a megtisztulásáért" - tette hozzá.

Az ex-kormányfő a múlt héten azzal szembesült, hogy politikai befolyása jelentősen megcsappant. Megpróbálta visszahívni pártja minisztereit a koalíciós kormányból, de azok az ország pénzügyei miatti aggodalomból nemet mondtak neki, így végül kénytelen volt meghátrálni, a kormánykoalíció pedig tovább működik.

Az olasz Szenátus közben arról szavaz majd, hogy megfosszák-e mandátumától az adócsalás miatti ítélet nyomán. Berlusconi közben egy másik ítélet miatt fellebbezett - korábban a hírhedt "Ruby, a szívtipró ügyben" mondták ki bűnösnek, mert pénzért egy kiskorú prostituált szolgáltatásait vette igénybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×