eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Obama a svédeket látogatja meg Putyin helyett

Barack Obama amerikai elnök lemondta Moszkvába tervezett csúcstalálkozóját Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. Az ok a washingtoni globális megfigyelést kiszivárogtató Edward Snowden menedékügye.

Barack Obama amerikai elnök a korábbi terveknek megfelelően elutazik Oroszországba szeptemberben, azonban a moszkvai látogatás helyett egy svédországi vizitet iktat be útjába - tudatta a Fehér Ház. Vagyis elmarad az orosz-amerikai elnöki csúcstalálkozó, legalábbis az orosz fővárosban, azonban a szentpétervári G20 ülésen, amin mindkét államfő részt vesz, nem kizárt, hogy folytatnak majd kétoldalú tárgyalásokat.

A szokatlan lépésre azért szánta el magát az amerikai diplomácia, mert Washington kifejezett kérése ellenére Moszkva a múlt héten határozott időre megadta a menekültstátuszt Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Hatóság egykori munkatársának, aki nyilvánosságra hozta, hogy Washington globális megfigyelőrendszert működtet.

"Moszkva időnként visszatért egyfajta hidegháborús mentalitáshoz, és gondolkodásmódhoz. Én következetesen jelzem, személyesen Putyinnak is, hogy ez a múlt" - mondta Obama elnök az NBC televízió esti show-műsorában, hozzátéve, hogy csalódott az orosz hatóságok döntése miatt. A két ország - nagy médianyilvánosság mellett - legutóbb a bostoni merénylők ügyében dolgozott együtt, azonban például a szíriai helyzet megítélésében és a konfliktus kezelésének módjában jelentős nézetkülönbség áll fenn közöttük.

A moszkvai csúcstalálkozó lemondását a Fehér Ház hivatalos közleményében úgy indokolta, hogy júliusban egy átfogó elemzést készítettek, amiből kitűnt, hogy a közelmúltban nem történtek olyan jelentős előrelépések a kétoldalú kapcsolatokban, amelyek indokolttá tennék a megbeszélést. A napirenden lévő témák közül egyebek közt a rakétavédelmi rendszert, a fegyverzet-ellenőrzést, a nemzetközi biztonsági kérdéseket, illetve a kereskedelmi kapcsolatokat sorolták fel a közleményben, amiben szerepel az indokok között Edward Snowden - ahogy fogalmaznak - csalódottságot keltő menedékügye is.

Barack Obama kedden az NBC esti műsorában sok más mellett beszélt arról is, véleménye szerint az Egyesült Államok nem reagálja túl a legújabb terrorfenyegetést, aminek hatására 19 követségét zárta be ideiglenesek a Közel-Keleten és Afrikában. A műsorvezető, Jay Leno kérdésére, miszerint a mostani fenyegetést mennyire jelentős, azt válaszolta: "Jelentős vagy sem, megtettük a szükséges óvintézkedéseket."

Amerikai titkosszolgálati tisztviselők és közel-keleti diplomaták korábban közölték: a külképviseletek bezárását az indokolta, hogy elfogták Ajman az-Zavahri al-Kaida-vezér egy titkos üzenetváltását, amelyben nagy támadás végrehajtására utasítja helyettesét Jemenben. Hasonló megelőző intézkedéseket tett Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és Norvégia is a jemeni fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×