eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így alakul a cseh belpolitikai válság

Nem szerezte meg a parlamenti alsóház bizalmát a Jirí Rusnok vezette cseh szakértői kormány: a szerdán késő este megtartott szavazáson a 200 tagú képviselőházban csak 93 honatya támogatta a kormányt, míg 100-an ellene szavaztak.

A szavazás eredménye nem meglepetés, hisz a volt jobbközép kormánykoalíció már korábban jelezte, hogy 101 szavazattal rendelkezik a törvényhozásban. A nap folyamán azonban kiderült, ez a minimális többség nem biztos, ezért még közvetlenül a szavazás előtt az eddigi koalícióban résztvevő TOP 09 menti választások kiírását.

Ezt egyébként az ellenzéki pártok már egy ideje követelték, ám eddig nem rendelkeztek a feloszlatáshoz szükséges kétharmados többséggel, azzal 120 szavazattal. Most azonban, a TOP 09 párt csatlakozásával a többség már megvan, ezért a parlament vezetősége már csütörtök délelőtt összeül, hogy kitűzze az alsóház feloszlatásáról szóló rendkívüli ülés időpontját.

Várható, hogy erre a lehető legrövidebb időben sor kerül. Szakértők becslései szerint, amennyiben a parlament megszavazza feloszlatását, a köztársasági elnök október első felére kiírhatja az előrehozott választásokat.

Szerdán, a hektikus parlamenti napon az alaphangot Milos Zeman államfő adta meg, aki még a miniszterelnök előtt mondott beszédet. Zeman leszögezte: ha a Rusnok-kormány nem kap bizalmat a cseh képviselőháztól, rövid időn belül nem lesz újabb kormányalakítási kísérlet. A cseh törvények értelmében a Rusnok-kormánynak a sikertelen bizalmi szavazás után be kell nyújtania lemondását, ám az államfő továbbra is megbízhatja az ország kormányzásával mindaddig, amíg nem sikerül olyan új kormányt összeállítani, mely meg tudja szerezni a parlament többségét. Ez akár hónapokig is eltarthat.

Csehországban azután alakult ki belpolitikai válság, hogy Petr Necas miniszterelnök júniusban korrupciós és megfigyelési botrányok miatt lemondásra kényszerült. Ez egyben a kormány lemondását is jelentette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×