eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Obama elmegy a G20 szentpétervári csúcsára

Barack Obama kijelentette kedden, hogy a Snowden-ügy ellenére az ősszel elutazik a G20 országcsoport szentpétervári csúcstalálkozójára.

Mindazonáltal csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország ideiglenesen menedéket adott Edward Snowdennek, az amerikai hírszerzés volt szerződéses alkalmazottjának, aki információkat szivárogtatott ki a sajtónak az Interneten folytatott titkos amerikai adatgyűjtésről.

Az NBC televízió esti show-műsorának (The Tonight Show) állandó házgazdájával, Jay Lenóval beszélgetve az amerikai elnök azt mondta, a lépés annak tudható be, hogy - mint fogalmazott - Moszkva időnként még ma is "visszacsúszik egyfajta hidegháborús gondolkodásba.

Obama szerint Moszkva és Washington ezzel együtt folytatja együttműködését, például Afganisztánnal és a bostoni maratonon elkövetett terrorcselekmény vizsgálatával kapcsolatban.

Nevük elhallgatását kérő amerikai illetékesek a nap folyamán közölték, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter és Chuck Hagel, a védelmi tárca vezetője pénteken Washingtonban találkozik orosz kollégáival, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Sojguval, az orosz védelmi tárca vezetőjével, s a megbeszélések napirendjén kétoldalú kérdések, valamint Szíria és Afganisztán szerepelnek.

Az elnök a The Tonight Showban nem tett említést arról, hogy megtartja-e a tervezett kétoldalú csúcstalálkozót Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A Fehér Ház előzőleg azt közölte, még mérlegelik, hogy lenne-e értelme egy ilyen találkozónak.

Az interjúban Obama arról is beszélt, hogy jelentős az a terrorista fenyegetés, amely miatt az Egyesült Államok átmenetileg bezárta számos közel-keleti nagykövetségét.

"Ez arra kell emlékeztessen bennünket, hogy mindazon eredmények ellenére, amelyeket már elértünk (...) ez a radikális, erőszakos szélsőségesség még mindig tartja magát" - mondta Obama, további erőfeszítések szükségességére utalva.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×