eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Készültségben a biztonsági erők a nyugati nagykövetségeknél

Szigorú készültségben vannak a jemeni biztonsági erők vasárnap a jemeni fővárosban a nyugati nagykövetségek előtt, amelyek közül több ki sem nyitott, miután Washington - merényletektől tartva - bezárta több képviseletét a Közel-Kelet és Ázsia egyes országaiban.

A különleges erők tagjai fegyverrel a kézben, páncélosok támogatásával állnak az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország, valamint a többi nyugati ország szanaai külképviseletei előtt. (Az említett négy ország követsége vasárnap után hétfőn is zárva tart.)

"Eddig is riadókészültségben voltunk, de most megkettőztük éberségünket" - mondta egy rendőr az AFP hírügynökségnek. Helyi lakosok elmondása szerint a biztonsági útlezárásokon kívül, amelyet rendőrök és katonák a hét eleje óta létesítettek Szanaa fő útkereszteződésein, a rendfenntartó erők rendszeres ellenőrzésekhez, igazoltatásokhoz is folyamodnak, különösen a nyugati képviseletekhez vezető utakon. Hasonló útzárak létesülnek a főváros körül és a Szanaát más nagyvárosokkal összekötő utakon is.

Az Egyesült Államok még pénteken tette közzé az egész világra kiterjedő utazási figyelmeztetését, hozzáfűzve, hogy vasárnap 21, muzulmán országokban lévő nagykövetsége és konzulátusa nem nyit ki - az észak-afrikai Mauritániától az ázsiai Bangladesig.

A The New York Times című lap szombaton arról írt, hogy az Egyesült Államok állítólag magas rangú al-Kaida-tagok közötti titkos kommunikációt "fülelt le", s hogy a terroristák között közel-keleti és észak-afrikai amerikai intézmények elleni támadásról folyt az eszmecsere.

Szakértők szerint a megnövekedett terrorveszély a ramadán muzulmán böjti hónap végével és szeptember 11-ének, a 2001-es egyesült államokbeli terrortámadások évfordulójának a közeledtével függ össze.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×