eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Franciaországban elfogták a sikkasztással vádolt egykori kazah bankelnököt

Õrizetbe vették a francia Riviérán a szökésben lévő Muhtar Abljazov kazah üzletembert, akit azzal vádolnak, hogy hatmilliárd dollárt (1360 milliárd forint) sikkasztott el a BTA banktól, amelynek korábban elnöke volt.

Abljazovot a dél-franciaországi Mouans-Sartoux-ban vették őrizetbe, mintegy nyolc kilométerre Cannes-tól északra - közölte egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi tisztviselő. Egy másik forrás szerint csütörtökön fél tízre tűzték ki a kihallgatását, de a helyszínt nem árulták el.

Az 50 éves Abljazov tagadja az ellene felhozott vádakat. Azt állítja, hogy ki akarják forgatni a vagyonából, és el akarják lehetetleníteni mint Nurszultan Nazarbajev kazah elnök ellenfelét.

Abljazov 2009-ben hagyta el hazáját. Londonba menekült az általa hevesen bírált Nazarbajev elől. Hazájában azzal vádolták, hogy több milliárd dolláros csalást követett el, és a bankját államosították. 2011-ben Nagy-Britanniában politikai menedékjogot kapott, majd 2012-ben egy londoni bíróság a BTA-pénzek ügyében indított eljárás végén 22 hónap börtönre ítélte a bíróság megsértése, pénzösszegek eltüntetésének kísérlete és a nyomozás akadályozása miatt.

Abljazov nem jelent meg a bírósági meghallgatáson. Azóta nem találták nyomát, de a kazah média tudni vélte, hogy Franciaországba menekült.

Abljazov a rejtekhelyéről időről időre közleményeket adott ki, azt állítva, hogy élete veszélyben van, és aggódna személyes biztonságáért egy brit börtönben.

Az Interpol honlapján azt közölte, hogy Abljazovot Oroszország is körözteti különböző vádakkal, amelyek között "nagyszabású csalás", pénzmosás és okirat-hamisítás is szerepel. Abljazov 2003 és 2005 között egy ideig Oroszországban tartózkodott.

Felesége, Alma Salabajeva és hatéves kislányuk 2012 őszén Róma külvárosában, ott élő rokonaiknál talált menedékre. Idén május végén az olasz titkosrendőrség egy éjszaka kislányával együtt elhurcolta, és egy bérelt magánrepülőgépen Kazahsztánba visszatoloncolta az asszonyt, akit azóta házi őrizetben tartanak. Büntetőeljárás indult ellene: a vád szerint bevándorlási tisztségviselőket vesztegetett meg, hogy rokonai útlevélhez jussanak.

Abljazov azzal vádolta a kazah elnököt, hogy elraboltatta családját. Salabajeva kitoloncolása Olaszországban belpolitikai botrányt váltott ki, többen követelték a belügyminiszter lemondását, aki a helyén maradt ugyan, de kabinetfőnöke július közepén távozott tisztségéből.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×