eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kitelepítenek 30 ezer embert Halléból

Továbbra is kritikus az árvízhelyzet az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben, míg Melníkben és Lovosicében már sikerült stabilizálni a gátakat, s megszűnt a gátszakadás veszélye.

Ústí nad Lademben és Decínben is az Elba vízszintje délután már meghaladta a tíz métert, s várhatóan 11-11,5 méteres szinten az éjjeli órákban tetőzik. Ústíban víz alatt van a vasútállomás és a regionális bíróság épülete, amelyet délután kiürítettek. Decínben az ár elöntött néhány iskolát és a megyei könyvtárt is. A készültség mindenütt maximális. Ahol lehet, mobilgátakkal, homokzsákokkal védik a városrészeket és a fontos épületeket.

Mindkét városban a legújabb jelentések szerint mintegy 20-25 ezer ember van áram nélkül, s leállt a trolibuszforgalom is. Számos helyen leállt a gázszolgáltatás, és több tízezer ember az Elba mentén ivóvíz nélkül maradt.

Súlyos vészhelyzet alakult ki szerdán az Elba és mellékfolyói mentén Németország keleti részén, Halle városából 30 ezer embert kitelepítenek. Szászországban és Szász-Anhalt tartományban az Elba és a mellékfolyók mentén mindenütt a legmagasabb árvízvédelmi készültséget vezették be. Halléba betört a Saale, a folyó vízállása 400 éve a legmagasabbra, 807 centiméterre emelkedett, ami majdnem a háromszorosa a nyár elején megszokott 3 méter körüli szintnek.

Drezdában, ahol a 2002-es nagy árvíz súlyos károkat okozott, várhatóan csütörtök délután tetőzik az Elba 850 centiméter körül. Ez a négyszerese a szokásos júniusi vízállásnak, de jóval elmarad a 11 évvel ezelőtti 934 centiméteres csúcstól.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×