eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Így közelít az ár Budapest felé

A közelgő hatalmas árhullám miatt Pozsonyban kedd 14 óra óta rendkívüli állapot van érvényben. Az árvíz veszélyezteti a belváros egy részét és elzárta a dévényi városrészt a külvilágtól. A Duna tetőzését Pozsonynál csütörtökre várják. Az InfoRádió munkatársa a helyszínről tudósít.

A folyamatosan áradó Duna vízszintje Pozsonyban már kedd délután meghaladta a 900 centimétert, szerda reggel 6 órakor 968 centimétert mértek, ez az érték már nagyon közelít a 2002 évi rekordhoz, 11 éve 991 centiméter volt a víz maximális magassága, ami abszolút, több mint 100 éves rekordnak számít.

A ligetfalui oldalon a víz elárasztotta a part menti parkolókat, a Tyr¹ rakparton már a járdák is víz alatt állnak. A Óváros feletti parton a vízszint elérte az eredeti gát magasságát és a víz már-már átcsap a járdát szegélyező alacsony betonfalon. A rendőrség lezárta az Óváros Dunához közeli utcáit. Szerdán zárva tart a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Galéria is.

A folyó vízszintje még mindig folyamatosan emelkedik, előreláthatóan csütörtökön délután fog tetőzni, valószínűleg 10 méter felett. A legutóbbi 24 óra alatt több mint 130 centimétert áradt a Duna. Jelenleg esik az eső, ami nem jó jel.

A legnehezebb helyzetben a dévényi városrész van, a települést délutántól már nem lehet megközelíteni, a Dunából kiömlő víz elöntötte a városba vezető egyetlen utat. Szükség esetén a katonaság harckocsikkal fogja biztosítani a lakosok szállítását.

Robert Fico kormányfő kedd délután - több miniszterrel együtt - helikopterre szállt, hogy megtekintse a megáradt folyamot. Mint mondta, reméli, hogy nem fenyeget katasztrófa, mivel a legutóbbi áradás óta a fővárosban és környékén, közel 33 millió euró ráfordításával árvízvédelmi rendszert építettek melyet a mostaninál is nagyobb vízre terveztek. Szerinte Pozsony árvízvédelmi rendszerének ki kellene állnia a próbát, hiszen a városközponti részét "ezeréves" intenzitású árhullámra szabták, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 13 500 köbméteres víztömeg elvezetésére is alkalmas. Fico úgy véli, csak néhány centiméteren fog múlni, hogy a gátak kiállják-e a próbát.

A hydrológusok szerint Medvénél pénteken este 930-980 cm között tetőzik a Duna, Révkomáromnál szombaton délután 830-880 cm-es csúcsszint várható, Párkányban szombaton este 750-800 cm lehet a víz maximális magassága. Általános vélemény szerint a következő három nap kritikus lesz a Duna szlovákiai szakaszán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×