eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Százéves rekordokat dönthet meg a Duna

Pozsonyban csütörtökön, Medvénél pénteken, Komáromnál szombaton tetőzhet a Duna. A vízállás 100 éves rekordokat közelíthet, illetve dönthet meg. A Duna vízállását erősen befolyásolja a folyó ausztriai és németországi szakasza környezetében lehullott csapadékmennyiség, amely az elmúlt napon már enyhült.

Ivan Garèár, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szóvivője közölte, hogy Pozsonynál csütörtökön tetőzhet a Duna - írja a Paraméter. Michaela Mikulièková hidrológiai szakértő elmondta, hogy Dévénynél csütörtökön délután a Duna vízszintje elérheti a 940-980 cm-t, Pozsony belvárosában csütörtökön kora este pedig a 980-1020 cm-t.

Pénteken estére várható a legmagasabb vízszint, azaz a tetőzés Medvénél, mégpedig 930-980 cm környékén. A csütörtök reggeli vízállás a szlovák-magyar határ ezen részén 740 cm körüli volt, tehát akár két méterrel is nőhet az elkövetkezendő két napban a vízszint.

Komáromnál 830-880 cm-es szintet tetőzhet a Duna szombaton délután - árulta el szintén Mikulièková. Hozzátette Párkánynál szombaton este érheti el maximumát a vízállás, mégpedig 750 és 800 cm közötti szinten. Tudni kell, hogy csütörtökön reggel Komáromnál 630, míg Párkánynál 540 cm körüli volt a vízállás.

Az említett várható adatok azt jelentik, hogy a vízállás 100 éves rekordokat közelíthet, illetve dönthet meg. Hozzátette, a Duna vízállását erősen befolyásolja a folyó ausztriai és németországi szakasza környezetében lehullott csapadékmennyiség, amely az elmúlt napon már enyhült. Szemben a tegnapelőtti 60-90 mm csapadékkal tegnap már csak 10 mm hullott.

Peter Smrtník hidrológus közölte, hogy a németországi Passauban hétfőn délután és este tetőzött a Duna, míg a tetőzés folyamatosan halad Ausztrián keresztül, jelenleg Linznél tapasztalható.

Dévénynél ma délelőtt 11 órakor elérte a vízszint a 845 cm-t, ami már csak 5 cm-re van a harmadfokú készültségtől. Pozsonyban ugyanakkor reggel nyolc órától harmadfokú készültség van érvényben. A Dévénynél kiépített mobilgátak és egyéb árvízvédelmi intézkedésekkel a várakozások szerint sikerülhet akár a százéves rekordot, 988 cm-t meghaladó vízözönt is átvészelni

Bősnél jelenleg közelít a vízállás a másodfokú készültségi szinthez, Medvénél, Komáromnál és Párkánynál már másodfokú készültség van érvényben a kedd reggeli óráktól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×