eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Merkel segítséget ígért az árvízkárosultaknak

Pénzügyi gyorssegélyt ígért a Németország déli és keleti részén pusztító árvíz károsultjainak a német kancellár.

Angela Merkel a bajorországi Passauban elmondta: a szövetségi kormány első intézkedésként 100 millió eurót különít el az árvízkárosultaknak. A pénzt igyekeznek minél gyorsabban, bürokratikus eljárások nélkül eljuttatni a rászorulókhoz.

Passauban a Duna hétfőn este tetőzött 12,98 méteres vízállással, ami ötszáz éve a legmagasabb szint. A vízállás azóta óránként több centiméterrel csökken. A Duna regensburgi szakaszán viszont, ahol a Duna a Regen folyóval találkozik, továbbra is kritikus a helyzet, a Regensburg és Passau közötti Deggendorf járás területén pedig átszakadt egy gát. A Duna medréből kiáradó víz egyelőre nem öntött el lakott területet. A folyók áradása a közlekedésben is fennakadást okoz, a bajor-osztrák határvidéken átvezető egyik legfontosabb útvonal, a München és Salzburg közötti A8-as autópálya Chiemsee térségében második napja zárva van.

Szászországban és Szász-Anhalt tartományban az Elbán és mellékfolyóin levonuló árhullám miatt sokfelé vészhelyzet alakult ki. Drezdánál az Elba vízszintje június elején általában 2 méter körül van, kedden reggel viszont már 7,37 méteres vízállást mértek, pedig a folyó csehországi szakaszáról még nem is érkezett meg az árhullám.

A védekezést a Bundeswehr négyezer katonája, a katasztrófavédelem kétezer munkatársa, és hatszáz rendőr is segíti.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. Az esős időjárás június első napjaiban is folytatódott, de kedden már csak szórványos záporok, zivatarok várhatók az árvízzel fenyegetett térségekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×