eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Árvíz - Hét halott, négy eltűnt, 9 ezer evakuált Csehországban

Hét személy meghalt, négyen eltűntek és mintegy 9 ezer embernek el kellett hagynia otthonát, az anyagi károk pedig már néhány milliárd koronára (néhány tucat milliárd forintra) rúgnak - hétfő estig ez a csehországi árvíz hivatalos mérlege. A dunai árhullám miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az eddigi legmagasabb vízszint körüli értékek várhatóak Komáromban, Esztergomban és Budapesten is.

Míg Dél-Csehországban a helyzet fokozatosan kezd megnyugodni, a Moldván az ország déli részéről északnyugat felé vonuló árhullám jelenleg elsősorban Prágában, Közép-Csehországban, valamint északon a Moldvának az Elbába ömlése utáni szakaszon okoz súlyos gondokat. Hidrometeorológiai előrejelzések szerint a Moldva Prágában, majd az Elba északon várhatóan csak a kedd reggeli, délelőtti órákban tetőzik.

A helyzetet bonyolítja, hogy hétfő délutánra megteltek a Moldva víztározói, így a kezelők kénytelenek fokozatosan kiengedni a víz egy részét, ami növeli Prága és Észak-Csehország gondjait. Prágában a Moldva vízhozama meghaladja a háromezer köbmétert másodpercenként. A 2002-es történelmi árvíznél a vízhozam majdnem ötezer köbméter volt.

A cseh fővárosban mozgalmas éjszakára számítanak, de az illetékesek bíznak abban, hogy a felállított mobilgátak kibírják a terhelést. Hétfő este a hatóságok elrendelték a belváros melletti Karlín negyed részleges kiürítését is, mert a csatornákon át a folyóból áramló víz elárasztotta az utcákat és a pincéket. Az országos válságstáb szerint a veszélyeztetett településeken újabb evakuációra kell számítani.

Súlyos próbának van kitéve a prágai közlekedés. A déli külvárosokba irányuló tömegközlekedés délután leállt, s a metróállomások egyharmada - 18 állomás - már le van zárva. A közlekedési vállalat szerint ez a helyzet 4-5 napig is eltarthat.

Kritikus a helyzet Észak-Csehországban, különösen a százezer lakosú Ústí nad Labemben, amelynek egy része már víz alatt van. A helyi válságstáb szerint fennáll a veszélye annak, hogy az éjjeli órákban le kell zárni az Elba két hídját is, aminek következtében mintegy 13 ezer ember lenne elvágva a külvilágtól. Hasonló problémák vannak Melník, Kralupy, Lovosice, Ústí, Decín és Terezín városokban is. A délutáni óráktól a rendőrség csak a helyi lakosokat engedi a városokba.

Petr Necas miniszterelnök bejelentette: a kormány haladéktalanul tárgyalásokat kezd az Európai Unióval, hogy pénzügyi segítséget kapjon a szolidaritási alapból.

Országszerte az önkéntesek ezrei kapcsolódtak be a védelmi és mentési munkálatokba. A hadsereg 2000 katonát bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére. Milos Zeman államfő bejelentette, hogy a várőrség 60 katonát küld a gátakra.

A regionális elöljárók, akik mind a parlamenti ellenzéki pártok képviselői, eddig pozitívan értékelik a kormány intézkedéseit, s a vasárnap este bevezetett szükségállapotot. Ugyanakkor felszólították a kormányt, hogy a kármentési munkálatokba vonja be a munkanélkülieket. A munkaügyi tárca, amely eddig 100 millió koronát különített el erre a célra, ezt azzal utasította el, hogy elsősorban szakértőkre van szükség.

A hétfő esti órákban Csehországban összesen 48 helyen volt harmadfokú árvízvédelmi készültség, mintegy 140 útszakasz és több mint tíz vasútvonal volt lezárva.

A legmagasabb vízszint várható minden felső-dunai szakaszon

A dunai árhullám miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az eddigi legmagasabb vízszint körüli értékek várhatóak Komáromban, Esztergomban és Budapesten is. Szolnokról és Miskolcról csaknem háromszáz vízügyi szakembert vezényeltek át a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszához. Kedd reggel megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ.Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján azt írta, a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon tetőzhet a németországi Passaunál, ezután lehet csak pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról. A katasztrófavédelmi szakemberek a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak.

Bakondi György, az OKF vezetője közlése szerint a szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Az OKF vezetője arról is tájékoztatást adott, hogy kedden reggel 8 órakor megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ. Korlátozzák a veszélyes anyagok szállítását, és fokozottan felügyelik a veszélyes üzemeket, kritikus infrastruktúrákat is - tette hozzá.

Pintér Sándor belügyminiszter elmondása szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendeltek el rendkívüli árvízvédelmi készültséget. Ez lehetővé teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség bevonását a védekezésbe. Számításaik szerint 18-20 nap múlva hagyja el az ár az országot.

Hangsúlyozta, hogy a technikai és a humán erőforrás is megvan a védekezéshez, négy óránként, lényeges vízszintemelkedés esetén akár óránként is tájékoztatást adnak.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs hétfő esti közleménye szerint a jelenlegi számítások alapján a Szigetközben pénteken, Budapesten vasárnap tetőzhet az árhullám.

Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja arról beszélt, hogy kiemelten figyelik Komárom és Sződ térségét, ahol megkezdték a gátak erősítését és magasítását, továbbá a másik frekventált szakaszon, Tát és Esztergom térségében is megkezdték az előkészületeket. A Komárom-Esztergom megyei védelmi bizottság kérésére 100-100 katona fog váltásokban folyamatosan gáterősítési és magasítási feladatokat ellátni Komárom és Szőny térségében.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja arról számolt be, hogy Vámosszabadinál várhatóan le kell zárni a határátkelőt, s felkészültek az utak és hidak védelmére.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arról számolt be, hogy négymillió homokzsákkal és 4-5 ezer emberrel készülnek az árhullámra. A folyamatos csapadék miatt várhatóan kedvezőtlen irányba kell módosítani az előrejelzéseket, a legmagasabb vízszintet minden felső-dunai szakaszon eléri a víz. A tetőzés péntekre és szombatra várható, és utána is fenntartják a figyelőszolgálatot.

Szolnokról átvezényeltek 160, Miskolcról pedig csaknem 100 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóság készenlétben áll.

Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

Tarlós István főpolgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. A főpolgármester bejelentette, hogy kedden reggel elkezdik lezárni az óbudai Királyok útja - Nánási út elsőrendű védvonal úgynevezett kapuit, és elképzelhető, hogy az árhullám miatt kisebb evakuálásokra lesz szükség Csillaghegyen.

A nap folyamán Szentendrén megkezdődött annak a mobil árvízvédelmi falnak az építése, amely a belvárost védi a Duna áradásától.Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság este hat órától a Dunán Esztergomnál, Komárom és Almásfüzitő térségében, továbbá a Mosoni-Duna és a Rábca térségében Kunszigetnél és Abdánál elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Hasonló intézkedés lépett életbe a Rába mentén Ikrény és Rábapatona körzetében, a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon, valamint Mérgesnél.

Emellett az esztergomi védvonal esztergomi gátőrjárására első fokú készültséget rendeltek el, a táti gátőrjárásra viszont a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert Táton időközben megkezdték a Kenyérmezei- és az Únyi-pataknál a munkálatokat annak érdekében, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot.

A belügyminiszter elmondta: a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség mellett az önkéntesek, karitatív szervezetek segítségére is számítanak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közlése szerint három gépjárművet helyezett készenlétbe a szolgálat Győrben a védekezésben résztvevő egységek ellátására, 24 órás ügyeleti rendszerbe osztotta be munkatársait, és feltöltötte élelmiszerkészletét, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban bekapcsolódhasson a gátakon dolgozó egységek munkájába.

A Református Szeretetszolgálat arról számolt be: feltöltötte segélyraktárait, hogy adományokkal is segíthesse a rászorulókat, illetve kitelepítés esetén matracokkal, plédekkel és élelmiszerrel is támogatja a bajba jutottakat.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×