eur:
389.61
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Földrengés a Szahalin-szigeteknél

Rendkívül erős, a Richter-skála szerint 8,2-es erősségű földrengés történt közép-európai idő szerint péntek reggel az orosz Távol-Keleten, a Szahalin-szigetek térségében. A rengést követően az orosz hatóságok a körzetben szökőárriadót rendeltek el, de rövid idő múlva ezt visszavonták.

Anyagi károkról, sérültekről nem érkezett jelentés. A rengés fészke 590 kilométer mélyen volt a tengerfenék alatt, körülbelül 150 kilométerre a Kamcsatka-félszigettől.

A cunamiriadó - amely végül alig negyedórát volt érvényben - az Ohotszki-tenger térségén belül a Szahalin- és a Kuril-szigetek térségére vonatkozott. Az érintett lakosságot arra kérték, hogy hagyja el a veszélyesnek számító övezetet, azaz húzódjon a tengerpartról magasabb helyekre.

Anatolij Cigankov, a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik illetékese kijelentette, hogy "csaknem az egész kontinens rengett".

Nyugati irányban a földmozgás egészen Moszkváig érzékelhető volt: még az orosz fővárosban is ijedtükben sokan kimenekültek az épületekből, az egyik utcából 850 embert evakuáltak.

Későbbi közlés szerint a Moszkvába érezhető rengések csupán 1-es erősségűek voltak, és semmilyen kárt nem okoztak.

Szibériában több helyszínt érintő, viszonylag erős rengésekről számoltak be orosz sajtóforrások.

A földmozgást Japánban is érezni lehetett, 47 prefektúrából 25-ben, így Tokióban is.

Az első hírekkel ellentétben Japánban egyáltalán nem rendeltek el cunamiriadót.

Az orosz hatóságok azt közölték, hogy a szökőárra vonatkozó figyelmeztetést azért vonták vissza, mert becsléseik szerint a földrengés kiváltotta hullámzás nem haladja meg az egyméteres magasságot.

A Szahalin-szigetek fontos orosz gáztárolóhely, Kamcsatkán pedig Moszkva atom-tengeralattjárókat állomásoztat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×