eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vádat emeltek a volt német államfő ellen

Megvesztegethetőség miatt vádat emelt a hannoveri ügyészség Christian Wulff volt német államfő ellen pénteken.

Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás során megalapozottnak bizonyult a gyanú, hogy 2008-ban David Groenewold producer azzal motiválta egy film támogatására az akkor Alsó-Szászország tartomány miniszterelnökeként dolgozó politikust, hogy hozzájárult egy utazásának költségeihez. A producert vesztegetéssel vádolta meg az ügyészség.

A hatóság a volt államfőnek és a producernek is felajánlotta, hogy pénzbüntetés ellenében vádemelés nélkül zárja le az eljárást. Ezt mindketten elutasították.

Christian Wulff az első német szövetségi exelnök, akit megvádoltak bűncselekmény elkövetésével. A hannoveri tartományi bíróság várhatóan hónapokon belül dönt arról, hogy elindulhat-e a per. A volt államfőt akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A kormányzó konzervatív CDU politikusa 2012 februárjában kényszerült lemondásra, miután a nyomozó hatóság kérte a törvényhozástól mentelmi jogának felfüggesztését, hogy eljárást indíthasson ellene.

Az ügy előzménye, hogy a Bild című lap 2011 decemberében Christian Wulff gazdag vállalkozókhoz fűződő ellentmondásos kapcsolatairól közölt cikkeket. A bulvárlap ingyenes nyaralástól rendkívül kedvezményes hitelig ügyek egész soráról számolt be. A hatóság a cikkek alapján kezdett vizsgálódni, és számos irányban nyomozott. Végül csak a 2008-as müncheni Oktoberfesten tett látogatás költségeinek részleges átvállalásával kapcsolatban találta igazolhatónak a korrupciós bűncselekmény gyanúját.

Az ügyészség pénteki közleménye szerint David Groenewold 510 euróval hozzájárult a politikus és családja müncheni szállodai költségeihez, 209,40 euró értékben átvállalta a Wulff házaspár egy vendéglői vacsorájának költségét, további 3209 eurót pedig arra fordított, hogy rendezze a házaspár és a társaságukhoz tartozó további 6-7 személy sörfesztiváli látogatása során keletkezett számlákat.

A producer a bajor fővárosban tett kirándulás után egy nappal írásban megkérte Christian Wulffot, hogy tartományi miniszterelnökként járjon közben a Siemens vállalatnál egy film ügyében. A politikus eleget tett a kérésnek, egy levélben a Siemens igazgatótanácsi elnöke, Peter Löscher figyelmébe ajánlotta az alkotást, és annak támogatására kérte őt - áll az ügyészség közleményében.

Christian Wulff a háború utáni Németország tizedik szövetségi elnöke volt. Az 53 éves politikus volt a legfiatalabb német államfő, és ő töltötte be a legrövidebb ideig - összesen 598 napig - a tisztséget, 39 éves felesége, Bettina Wulff pedig a legfiatalabb német elnökfeleség volt.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×