eur:
393.44
usd:
368.12
bux:
65966.92
2024. április 24. szerda György

Észak-Korea atomtámadással fenyegette meg Japánt

Nukleáris megtorlással fenyegette meg pénteken Észak-Korea Japánt arra az esetre, ha Tokió bármilyen módon beavatkozna egy esetleg kirobbanó konfliktusba a Koreai-félszigeten.

"Provokatívnak" minősítve azokat a tokiói kijelentéseket, melyek szerint Japán elfogna egy Phenjan által indítandó rakétát, a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés "nukleáris lángba" boríthatná a szigetországot. "Japán ott van forradalmi hadseregünk célkeresztjében, s ha a legkisebb (ilyen) lépést teszi, a háború szikrája elsőnek Japánt éri el" - olvasható a KCNA vezércikkében.

A japán nemzetvédelmi minisztérium egyik szóvivője ennek kapcsán csak annyit közölt, hogy országa kész válaszolni mindenféle forgatókönyvre, s ennek érdekében meghoz minden lehetséges intézkedést.

Phenjanban közben bejelentették, hogy létrejön egy új, atomipari minisztérium, segítendő az atomfegyver-kapacitás és a gazdaság fejlesztési céljainak elérését. A KCNA jelentése szerint a Legfelsőbb Népi Gyűlés által jóváhagyott új minisztérium feladata lesz, hogy ellássa az országot jó minőségű hasadóanyagokkal, s lehetővé tegye önálló kapacitások megteremtését e területen. A meglévő országos atomenergia-hivatalt e célból kabinetszintű szervezet rangjára emelik.

Egy dél-koreai kormánytisztviselő eközben azt hangoztatta, hogy országa nyitott a Korea-közi tárgyalások iránt a feszültségek csillapítása érdekében. Kim Hjung Szuk, az újraegyesítési minisztérium szóvivője újságíróknak megerősítette, hogy Szöul csütörtökön konkrétan tárgyalásokat ajánlott Phenjannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×