eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tévék és bankok számítógépes rendszere bénult meg Dél-Koreában

Megbénult szerdán Dél-Koreában három nagy tévéállomás és két nagybank számítógépes rendszere, a jelek szerint összehangolt kibertámadás történhetett, a rendőrség nyomoz az ügyben.

A KBS, az MBC és az YTN tévéállomás, valamint a Shinan és a Nonghyup (NH) bank szerverei omlottak össze nagyjából egy időben, helyi idő szerint délután két óra körül.

A két bank több millió ügyfele nem tudta használni a bankkártyáját sem fizetésre, sem pénzfelvételre, és az átutalások sem teljesülnek.

Az első találgatások szerint Észak-Koreából érhette hackertámadás a dél-koreai intézményeket. Dél-Korea korábban kétszer, 2009-ben és 2011-ben volt nagyarányú kibertámadás áldozata, a gyanú szerint mindkét akció mögött a phenjani diktatórikus rezsim állhatott.

Észak-Koreában 3 ezer informatikust alkalmaznak a Dél-Korea elleni kiberháborúban - írta korábban a dél-koreai sajtó titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A Yonhap értesülése szerint Szöul több száz olyan észak-koreai honlapot, illetve szervezetet azonosított, ahonnan internetes támadás indult dél-koreai célpontok ellen.

Dél-Korea bevezetett egy riasztási mechanizmust, az Infocon skálát, hogy elősegítse az ilyen támadásokkal szembeni védelmet. A skálán 4-esről a legmagasabb, 5-ös fokozatra emelték a fenyegetettség szintjét azután, hogy Észak-Korea február 12-én újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és megnövekedett a feszültség a régióban.

Egy thaiföldi székhelyű cég, amely széles sávú internetszolgáltatást nyújt Észak-Koreában, közölte: a múlt héten ismeretlen helyről támadás érte a rendszert, ami miatt többször nem lehetett használni az internetet. Észak-Korea megvádolta Szöult és Washingtont, hogy "intenzív és állandó vírustámadásokkal" egyre agresszívabb magatartást tanúsít Phenjannal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×