eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Morgolódó ország": morognak az angolok a kritika miatt

Londonban, a Policy Network konferenciáján tartott beszédet csütörtök este Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Figyelmeztette Nagy-Britanniát, amelyet "morgolódó szigetországnak" nevezett, hogy az Európai Unió szerződésének megváltoztatása Brüsszelben nincs napirenden, a kilépés pedig hallatlanul bonyolult és költséges dolog.

Az Európai Tanács elnöke David Cameron brit miniszterelnök januárban elhangzott ígéretére utalt, amely szerint amennyiben nem járnak sikerrel a brit tárgyalások az Európai Unió szerződésének egyes pontjainak megváltoztatásáról, akkor az országban idővel népszavazást írnak ki a kilépés vagy bent maradás kérdéséről. Londonnak az a célja, hogy visszaszerezzen Brüsszeltől bizonyos döntési jogokat.

Herman Van Rompuy figyelmeztette David Cameront, hogy jóllehet, a kilépés jogilag nem lehetetlen, van idevonatkozó szakasz az alapszerződésben, de ez hallatlanul bonyolult és költséges dolog. Hasonlattal élve ezt mondta: "Gondoljunk csak arra, hogy mivel jár, ha valaki fel akar bontani egy negyven éve tartó házasságot. Lehetséges, de nem olcsó procedúra." A brit kormány tárgyalási stratégiájával kapcsolatban is volt egy hasonlata: "Hogyan győz meg valaki az igazáról egy szobányi embert, ha közben már a kilincsen van a keze."

A londoni városházán tartott konferencia két főtémája az euróövezet megújulása és a Nagy-Britannia európai pozíciója volt. Az Európai Tanács elnöke az eurózónára is utalt. Ezt mondta: "Az euró marad. Ez olyan klub amely előtt ismét sorban állnak a felvételüket kérelmezők."

Herman Van Rompuy beszédét Angliában sokan túl éles hangúnak ítélték meg. A kommentálóknak különösen az nem tetszett, hogy a belga politikus "morgolódó országnak" nevezte Angliát. Úgy érzik, hogy Anglia nem morgolódik, inkább a demokrácia brit tradícióinak megőrzéséről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×